Technisch Werken

Weinig innovatieve initiatieven voor circulaire economie 2018

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zijn er in Nederland nog te weinig innovatieve initatieven om een circulaire economie te verwezenlijken. Volgens het PBL zijn er 85.000 activiteiten in Nederland die onder de definities van kringloopeconomie en circulaire economie vallen. Het PBL heeft van deze initiatieven slechts vijftienhonderd initiatieven daadwerkelijk als innovatief beoordeeld. Een groot deel hiervan zijn initiatieven die gericht zijn op recycling.

Dat betekent dat deze initiatieven niet heel veel grondstoffenbesparing opleveren. Juist het besparen van grondstoffen is belangrijk voor de circulaire economie. Het hergebruiken van spullen, machines en producten gebeurd nog te weinig. Juist het hergebruiken van producten en spullen is belangrijk in een kringloopeconomie.

Dan hoeven ze namelijk niet geheel in het productieproces te worden gebracht. Het hergebruiken van producten is van groot belang voor het behalen van de klimaatdoelen. De overheid staat open voor meer initiatieven op dit gebied maar die komen er nog maar weinig. Vaak heeft de aanschaf van nieuwe producten de voorkeur ten opzichte van het hergebruiken van oude of tweedehands producten. Het consumentisme waarin voortdurend gestimuleerd wordt om nieuwe producten aan te schaffen heeft de overhand in de koopbeslissing van veel mensen.

Het kabinet zou er volgens het PBL voor moeten zorgen dat deze situatie zo snel mogelijk verandert. Dit is ten minste de conclusie van concludeert de belangrijkste adviseur van het kabinet en het parlement voor milieu en klimaat. Er zijn verschillende mogelijkheden om een wijziging te laten plaatsvinden in het handelen van de maatschappij en het gebruiken, hergebruiken en verbruiken van materialen en producten. Door bijvoorbeeld de wet- en regelgeving te veranderen of door deelplatformen zoals SnappCar of Peerby te stimuleren.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!