Weer problemen met Belgische kerncentrale zondag 24 januari 2016

Aan het einde van 2015 is de website Technischwerken.nl gestart met het publiceren van informatie over de kerncentrales in België.  Dit onderwerp past bij de website omdat de Technischwerken meer berichten plaatst over energie en duurzaamheid en vrijwel alle onderwerpen die daarmee samenhangen.

Kernenergie staat al jaren ter discussie meestal worden milieaspecten en de veiligheid genoemd als belangrijkste redenen om af te zien van kernenergie.  Vaak roepen mensen wat over kernenergie zonder dat ze zich goed hebben verdiept in de technologie en de kwaliteit van deze systemen om energie op te wekken.

Hoewel ook de medewerkers van deze website nauwelijks jennis hebben van kernenergie schrijven ook wij berichten over kerncentrales.  Daarbij maken we gebruik van informatie die we aangereikt krijgen of opzoeken. België maakt het ons niet makkelijk om een neutraal beeld te blijven geven van de betrouwbaarheid en veiligheid van kernenergie en kerncentrales.

De Belgische kernreactor 2 bij de kerncentrale van het Belgische Tihange is zondagochtend 24 januari 2016 uitgevallen door een lekkage in het niet-nucleaire deel. Een paar uur na het uitvallen van de centrale kon de reactor weer langzaam in beweging worden gebracht. Als het lek is verholpen zal de reactor weer volledig gaan draaien. In de Belgische kerntrale zijn in 2015 vaker voornamelijk technische problemen geweest. Zo lag de kerncentrale een tijd stil na de ontdekking van duizenden scheuren in kernreactor 2. Eind december 2015 werd de kerncentrale weer opnieuw opgestart.

In Nederland en ook in Duitsland begint men steeds meer zorgen te krijgen over de Belgische kerncentrales. De Nederlandse gemeenten Maastricht en Aken zijn de problemen zat en gaan juridische stappen ondernemen om de Belgische kerncentrale te laten sluiten. De gemeenteraad van Maastricht nam in januari 2016 een motie aan waarmee ze de eerste stap hebben ondernomen om België onder druk te zetten.

Probleemcentrales

In Maastricht heeft men het al over de Belgische probleemcentrales. Ze willen dat de kerncentrales dicht gaan. De kerncentrales bevinden zich op een afstand van een paar kilometer met de Nederlandse grens. Als er een ramp ontstaat met de kerncentrales zal ook een deel van Zuid Nederland daarmee te maken kunnen krijgen. De heropstart van de scheurtjesreactoren moet afgelopen zijn aldus fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam van GroenLinks in Maastricht. Hij diende namens zijn partij de motie in. De gemeenteraad van Maastricht eist in de motie de onmiddellijke en definitieve sluiting van de kerncentrale van Tihange. Volgens de indiener van de motie kan alleen zo een kernramp in het hart van de Euregio Maas-Rijn worden uitgesloten.

Reactie van Technisch Werken

Elke keer dat er weer een technisch probleem ontstaat in een kerncentrale van België zien tegenstanders van kernenergie en kerncentrales een bevestiging van hun angstige gevoelens. Deze gevoelens moeten serieus worden genomen. Een inspectie met een Nederlandse minister heeft de onrust aan het begin van 2016 niet weggenomen. Het moet uit zijn met de mankementen.  Daarbij komt dat het natuurlijk vreemd is als je een kerncentrale in stand houdt om blackouts in het elektriciteitsnet op te vangen terwijl de kerncentrale zelf regelmatig uitgeschakeld is of op halve kracht draait vanwege technische problemen. Gaat België die blackouts nu compenseren met windenergie?