Wat is fulltime of voltijd werk?

Fulltime werk wordt ook wel voltijd  werk genoemd. Fulltime is een term die over het algemeen wordt gebruikt om aan te duiden om wat voor soort functie het gaat in het kader van tijdsbestek dat men werkt. Hierbij wordt gekeken naar een werkweek. Iemand die fulltime werkt heeft een dienstverband van 36 tot 40 uur per week. Fulltime wordt in verschillende vormen gebruikt. Zo spreekt men wel van een fulltime baan of fulltime job. Daarnaast wordt iemand die fulltime werkt ook wel fulltime genoemd. De tegenhanger van fulltime werk is parttime of deeltijd werk. Bij parttime werkt men minimaal 12 uur en maximaal 36 uur omdat men boven de 36 uur fulltime werkt en onder de 12 uur volgens het CBS niet tot de werkzame beroepsbevolking behoort.

Fulltime-equivalent FTE
De afkorting FTE wordt ook door bedrijven, leidinggevenden en personeelsfunctionarissen gebruikt. Deze afkorting staat voor fulltime-equivalent. FTE is een rekeneenheid waarin de omvang van personeelsbezetting of dienstverband in kaart kan worden gebracht. Zo wordt FTE gebruikt om helderheid te verschaffen over het aantal arbeidsuren dat binnen een bedrijf beschikbaar is. Hierbij rekent men meestal het aantal beschikbare arbeidsuren per week. Als men het heeft over één FTE dan heeft men het over het aantal arbeidsuren dat één personeelslid per volledige week kan werken. Dit komt in de praktijk neer op 36 tot 40 uur afhankelijk van de dienstverbanden en bedrijfsbeleid binnen de desbetreffende organisatie.

Kan een werknemer meer werken dan fulltime?
Het kan voorkomen dat werknemers meer uren maken dan 40 uur per week. De uren die extra bovenop de 40 uur worden gewerkt noemt men ook wel overuren. Meestal krijgen werknemers een toeslag over deze uren uitbetaald. Deze toeslagen zijn over het algemeen ontleend aan cao’s en worden vastgelegd in contracten en andere schriftelijke arbeidsovereenkomsten zoals uitzendovereenkomsten. Meer werken dan 40 uur mag maar men dient zich wel te houden aan de arbeidstijdenwet. Hierin is onder andere vastgelegd dat men maximaal 12 uur per dienst mag werken en 60 uur per week. De arbeidstijdenwet staat boven de cao. Dit houdt in dat er in de cao geen afspraken mogen worden gemaakt waarmee de arbeidstijdenwet wordt overtreden.