Technisch Werken

WAB zorgt voor meer werkloosheid in 2020

De Wet Arbeidsmarkt in Balans zal in 2020 waarschijnlijk een vernietigende uitwerking hebben op de arbeidsmarkt. Deze stelling is heel gemakkelijk te onderbouwen. Veel bedrijven in Nederland zijn namelijk afhankelijk van flexibele arbeidskrachten. Flexkrachten zijn in 2019 bij veel bedrijven de ideale oplossing om de grillige productie op te vangen. Bedrijven hebben dikwijls geen voortdurende orderstroom en ook in de bouw en civiele techniek is duidelijk gebleken dat wet- en regelgeving van de overheid er plotseling voor kan zorgen dat het aanbod aan arbeid aanzienlijk afneemt. Het gevolg is echter dat veel bedrijven hun eigen personeel niet aan het werk kunnen houden. Dat is op zich geen probleem zolang er maar een grote flexibele schil aanwezig is.

Deze flexibele schil kan bij een geringer aanbod aan projecten worden verkleind door de flexwerkers naar huis te sturen. Dat is natuurlijk niet leuk voor de flexkrachten maar voor bedrijven is dit meestal een noodzakelijke beslissing om er voor te zorgen dat het bedrijf nog kan voortbestaan. Het is een illusie dat bedrijven vanaf 1 januari 2020 extra vaste contracten gaan verstrekken nu flexwerk aanzienlijk duurder wordt. In plaats daarvan zullen bedrijven juist eerder afscheid gaan nemen van flexkrachten. Flexwerkers zullen nog sneller naar huis worden gestuurd om kosten te besparen. Kortom de werkloosheid neemt toe in 2020 dankzij de WAB.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!