Verwarmingsmonteur heeft goede loopbaanmogelijkheden vanaf 2019

Verwarmingsmonteurs hebben in Nederland een uitstekende loopbaan in het verschiet. In Nederland is een energietransitie gaande die nog maar net op gang is. Dat betekent dat er nog veel werk moet worden gedaan. Een onmisbare sector hierin is de installatiebranche. Deze sector heeft al te maken met een groot tekort aan technisch personeel zoals installatiemonteurs als elektromonteurs. Het is duidelijk dat elektrische energie de afgelopen jaren op grote schaal op een duurzame manier is gewonnen. De windturbines op land en zee zijn daar duidelijke, zichtbare voorbeelden van. Ook zonnepanelen zijn een bekend zichtbaar voorbeeld van duurzame installaties waarmee elektriciteit kan worden opgewekt. Deze elektrische energie wordt in de meeste gevallen niet gebruikt voor de verwarmingstechniek. Voor verwarming van woningen wordt in Nederland nog op grote schaal aardgas gebruikt en dat moet veranderen.

Energietransitie
Er moet nog een goede, effectieve energietransitie plaatsvinden in de verwarmingstechniek. Dat betekent dat er aardgasgestookte cv-installaties moeten verdwijnen en warmtepompen moeten worden geïnstalleerd. Dit is echter niet altijd mogelijk en ook niet op grote schaal. Er wordt daarom ook gesproken over het installeren van waterstofketels. Een waterstofketel vormt ook het centrale punt van een verwarmingsinstallatie net als een aardgasgestookte cv-ketel. Alleen is een waterstofketel technisch ontworpen om waterstof te verbranden. De meeste aardgasgestookte cv-ketels kunnen niet worden gebruikt voor het verbranden van waterstof. Ook is het niet altijd mogelijk om de aardgasgestookte cv-ketels om te bouwen tot waterstofketels. De waterstofketels zullen daarom vaak vervangen moeten worden voor waterstofketels. Dat is werk voor ervaren verwarmingsmonteurs.

Installatiemonteurs
Verwarmingsmonteurs worden ook wel installatiemonteurs, loodgieters of WTB-monteurs genoemd. Dit zijn specialisten die radiatoren plaatsen, convectoren, cv-ketels, warmtepompen en vloerverwarming. In de toekomst zal de verwarmingsmonteur ook steeds vaker waterstofketels moeten plaatsen. Daar worden op dit moment pilots en proefprojecten voor uitgevoerd. Deze waterstofprojecten worden nauwlettend in de gaten gehouden door de installatiebranche maar ook door de overheid en grote spelers op de energiemarkt. Als de waterstofketels goed functioneren dan is de kans groot dat men deze ketels op grote schaal gaat toepassen in de woningbouw en utiliteitsbouw. De vraag is dan alleen nog of men in staat is om voldoende waterstof te produceren.

Groene waterstof
Het produceren van waterstof kost namelijk elektrische energie, heel veel elektrische energie. Die elektriciteit moet natuurlijk worden gewonnen uit duurzame energiebronnen zoals windmolens. Als men echter voldoende ‘groene waterstof’ wil produceren zal men enorm veel windmolens moeten plaatsen op land en zee. Daar zit niet iedereen op te wachten. Toch zal men er niet aan ontkomen. Voor de installatie van al deze apparatuur zijn ook weer monteurs nodig. Dit zijn meestal werktuigbouwkundigen en elektromonteurs. Ook in deze beroepsgroepen zal meer werk ontstaan de komende tijd.