Verkoopproces en koopproces van een koopwoning

Het kopen en verkopen van een woning is een proces dat in vier delen, stappen of fasen kan worden verdeeld. Deze fasen zijn hieronder kort samengevat.

  1. Beschikbaar. De eerste fase is het moment waarop een koopwoning beschikbaar wordt gesteld. Dit beschikbaar stellen kan door een makelaar worden gedaan maar dat hoeft niet. Vaak wordt de beschikbaarheid van een woning via verschillende kanalen bekend gemaakt. Daarbij kun je denken aan de websites van makelaars of algemene sites waarop de koopwoningen van meerdere makelaars worden aangeboden zoals funda, huizenvinder of huizenzoeker.
  2. Onder bod. De tweede fase is de fase die “onder bod” zou kunnen worden genoemd. In deze fase is er een serieuze gegadigde voor de koopwoning en is er ook een bod uitgebracht waarover de verkoper en de gegadigde in onderhandeling zijn.
  3. Verkocht onder voorbehoud van financiering. De derde fase is de verkoop van de woning onder financiële voorwaarden. Dat betekent dat er voor de koper financiële voorwaarden zijn waarmee het koopcontract ontbonden kan worden. Verkocht onder voorbehoud wordt ook wel het financieringsvoorbehoud genoemd. De koper zal er echter alles aan moeten doen om de financiering van de woning rond te krijgen. Als deze financiering rond is treed de volgende fase in werking.
  4. Verkocht. Als de financiering rond is en het koopcontract is getekend is de verkoop daadwerkelijk rond. De woning heeft dan een nieuwe eigenaar die de woning op zijn of haar naam heeft staan. Een woning kan echter ook door een echtpaar worden gekocht waardoor de woning in feite op twee namen staat. Zodra de woning is overgeschreven door het Kadaster zal de nieuwe eigenaar of de nieuwe eigenaren daarvoor onroerend zaakbelasting (OZB) moeten betalen en zal voor de woning ook een contact moeten worden gesloten met een energieleverancier enzovoort.