Vakbonden slaan gesprek werkgevers metaalsector in juni 2018

De vakbonden hebben kenbaar gemaakt dat ze niet bereid zijn om met de werkgevers in de metaalsector te onderhandelen over een nieuwe cao. Een uitnodiging voor een gesprek vanuit de brancheorganisatie FME werd afgeslagen door de vakbonden. Bovendien beraden de vakbonden zich op nieuwe stakingen. Dit bericht heeft een woordvoerder van het CNV bekend gemaakt.

FME en CNV
De FME geeft aan dat ze de houding van de vakbonden niet kan begrijpen. Het is volgens de FME jammer dat de vakbonden nu al weerstand bieden. De werkgevers hebben aangegeven dat ze open staan voor een gesprek zonder eisen en voorwaarden die vooraf zijn opgesteld. De vakbond CNV geeft aan dat er echter stappen moeten worden gemaakt. Het moment van een open gesprek is volgens het CNV al geruime tijd geleden geweest. Inmiddels worden er stakingen gehouden. Het is overigens nog niet duidelijk wanneer de vakbonden nieuwe stakingen doorvoeren in de metaalsector. Eerder werden al stakingen gehouden bij verschillende metaalbedrijven in Nederland. Zo zijn er al stakingen geweest op woensdag en vrijdag.

Metaalcao
In de nieuwe cao willen de werknemers in de metaalsector een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar vastleggen. Bovendien zouden de werknemers ook meer werkzekerheid moeten krijgen en meer invloed moeten hebben. De metaalcao is een belangrijke cao omdat in Nederland ongeveer 150.000 werknemers onder de metaalscao vallen.