Uitzendkrachten hebben meer kans op vast werk in 2018

Werken via een uitzendbureau is voor veel werkzoekenden de ideale opstap naar een tijdelijk contract of zelfs een vaste baan. Vooral jonge werkzoekenden die net van school komen kunnen bij een uitzendbureau goed in beeld krijgen wat voor functies er allemaal zijn op de arbeidsmarkt en wat nu echt de waarde is van hun cv. Ook voor oudere werkzoekenden is een uitzendbureau een effectieve partner in de zoektocht naar werk. Dat komt omdat uitzendbureaus niet alleen kijken naar opleidingen en opleidingsniveau maar ook naar werkervaring. Uitzendbureaus weten deze werkervaring vaak goed op waarde te schatten. Dat zorgt er voor dat uitzendbureaus in feite voor alle leeftijden een effectief middel zijn om aan een baan te komen.

Technische uitzendkrachten
De meeste bedrijven in Nederland lenen uitzendkrachten in of hebben wel eens uitzendkrachten of andere flexwerkers aan het werk gehad. Uitzendkrachten vormen vaak een ideale oplossing om de piekdrukte in een bedrijf op te vangen. Nu echter de meeste bedrijven uit de economische crisis zijn geraakt wordt een piekproductie vaak ook langer of een structurele productietoename. In dat geval is de kans groot dat uitzendkrachten rechtstreeks een tijdelijk contract of zelfs een vast contract krijgen bij een opdrachtgever.

VCU en VIL VCU
Bij bedrijven in de bouw en techniek is een steeds grotere behoefte aan vakkrachten. Er staan bij installatiebedrijven, bouwbedrijven en metaalbedrijven enorm veel vacatures open die worden gedeeld met bijvoorbeeld een technisch uitzendbureau of een VCU uitzendbureau. Deze uitzendbureaus zijn technische specialisten en hebben vaak ervaren VIL VCU gecertificeerde intercedenten in dienst die hun opdrachtgevers begrijpen en zo goed mogelijk van (tijdelijk) personeel kunnen voorzien.

Inleentermijn van een uitzendbureau
Vaak hebben technische uitzendbureaus in hun algemene voorwaarden een bepaalde uitzendduur opgenomen waarvoor de uitzendkrachten moeten worden ingeleend. Deze uitzendduur was tot voor kort vaak nog 1040 gewerkte uren. Dat is ongeveer een gewerkt half jaar. Daarna mochten opdrachtgevers de uitzendkracht een rechtstreeks contract aanbieden en zou de uitzendkracht dus vertrekken bij de uitzendonderneming. Omdat bouwpersoneel en technisch personeel steeds schaarser wordt hebben veel uitzendbureaus de minimale inleentermijn verlengd naar 1560 uur of zelfs nog langer. Op deze manier hopen uitzendbureaus dat ze langer technisch personeel aan hun kunnen binden.

Overname van uitzendkrachten
De inleentermijn van technische uitzendkrachten wordt tegenwoordig vaker verlengd door technische uitzendbureaus maar ook door andere uitzendbureaus. Toch ontstaat op een gegeven moment de situatie dat de inleentermijn is afgerond of is afgekocht met een bepaalde afkoopsom. In dat geval kan de inlener de uitzendkracht desgewenst in dienst nemen. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van de wens van de uitzendkracht.

De meeste uitzendkrachten willen echter graag een rechtstreeks contract hebben bij hun inlener omdat ze dan denken dat ze beter aan hun loopbaan kunnen werken. Dit is echter lang niet altijd het geval. Veel uitzendbureaus kiezen er namelijk ook voor om aan loopbaanbegeleiding te doen. Deze professionele uitzendbureaus bieden loopbaantrajecten en opleidingstrajecten aan hun uitzendkrachten en detacheringspersoneel. Ook bij een uitzendbureau kun je een vast contract krijgen. Omdat technisch personeel steeds schaarser wordt zal men op de arbeidsmarkt steeds meer naar het personeel moeten luisteren. Dat is goed voor de positie van de techneut op de arbeidsmarkt. Die kan beter onderhandelen met uitzendbureaus en met reguliere technische bedrijven.