Uitzendbureaus krijgen het druk in tweede helft 2017

De eerste helft van 2017 is voor veel uitzendbureaus een drukke periode geweest. In verschillende sectoren steeg de vraag naar personeel. Het aantal vacatures nam toe en veel bedrijven besloten om deze vacatures ook uit te zetten bij uitzendbureaus. Dit gebeurde ook in de techniek omdat veel technische bedrijven door het herstel van de economie meer opdrachten hadden binnengehaald. De werkdruk neemt toe en daardoor is er meer personeel nodig. Op de arbeidsmarkt ontstaat echter een tekort aan ervaren krachten. Dit merken uitzendbureaus ook op de cv-databanken. In de eerste helft van 2017 konden nog wel beschikbare techneuten worden gevonden maar voor de tweede helft van 2017 wordt dat lastiger.

VCA en VCU certificaten
Daarom moeten uitzendbureaus creatiever worden. Dit geldt voor uitzendbureaus in de techniek maar ook voor uitzendbureaus die personeel leveren aan de bouw. Voor opdrachtgevers in de bouw en techniek moet echter de veiligheid en kwaliteit voorop blijven staan. Dit houdt in dat ze geen concessies moeten doen aan veiligheidscertificaten zoals het VCA certificaat. Uitzendbureaus die aan VCA gecertificeerde bedrijven uitzendkrachten leveren dienen zelf ook een veiligheidscertificaat te hebben namelijk het VCU certificaat. Intercedenten die bij een VCU uitzendbureau werken dienen bovendien in bezit te zijn van een VIL VCU certificaat. Door deze certificeringen kunnen VCU uitzendbureaus een goede match te maken tussen de vraag naar personeel van technische bedrijven en het aanbod van personeel op de arbeidsmarkt.

Geen concessies op het gebied van veiligheid
Nu het personeel op de arbeidsmarkt schaarser wordt is het voor veel bedrijven verleidelijk om concessies te doen aan de eisen die aan personeel dienen te worden gesteld op veiligheidsgebied. Dit is echter gevaarlijk want in de bouw en de techniek is veiligheid van groot belang. Door minder ervaren krachten zonder veiligheidscertificaten in dienst te nemen wordt de kans op ongelukken groter.

Veiligheidscursussen
Het is daarom goed om het minder ervaren personeel tijdig verschillende veiligheidscursussen te laten volgen. Dit kunnen uitzendbureaus doen maar ook de inlenende bedrijven kunnen hier een bijdrage in leveren. De uitzendbureaus dienen conform de doorgeleidingsplicht alle relevante informatie in te winnen die veilig werken en veiligheid op de werkvloer voor zowel de uitzendkracht als zijn of haar omgeving bevorderen. Uitzendbureaus dienen bij de doorgeleidingsplicht ook aandacht te besteden aan veiligheidscertificaten.

De meeste VCU uitzendbureaus hebben contracten afgesloten en afspraken gemaakt met opleidingsinstellingen. Hierdoor kunnen ze er voor zorgen dat technische uitzendkrachten tijdig de genodigde certificaten kunnen behalen. Naast het zoeken naar technisch personeel zullen veel uitzendbureaus het ook druk krijgen met het bieden van opleidingen en trainingen. Het grote voordeel hiervan is dat het huidige aanbod op de arbeidsmarkt wordt ontwikkeld waardoor het personeel een grotere waarde vormt voor de bedrijven in de techniek. De arbeidsmarkt is een inhaalslag aan het maken ten opzichte van de economische crisistijd.