Uitkeringsfraude wordt harder aangepakt in 2020

De overheid gaat uitkeringsfraude in Nederland harde aanpakken. Dit heeft staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten. Volgens de staatssecretaris zullen mensen met openstaande boetes op hun naam in verband met uitkeringsfraude harder worden aangepakt. Op dit moment is het voor fraudeurs nog mogelijk om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering. Deze uitkering krijgen ze ook als ze bezittingen hebben in binnen- of buitenland.

Door een wijziging in de Participatiewet moeten mensen eerst hun bezit verkopen of hun schuld worden afgelost voordat de opnieuw een uitkering kunnen ontvangen. Door de huidige Participatiewet worden gemeenten en de Sociale verzekeringsbank (SVB) gedwongen om na het vaststellen van fraude in voorkomende gevallen direct weer een bijstandsuitkering te verstrekken. Fraudeurs konden daardoor onder de zogenaamde vermogensgrens uitkomen.

Dat zorgde er voor dat ze opnieuw recht zouden hebben op een uitkering. Volgens de huidige wetgeving is de vermogensgrens ruim 6.000 euro voor een alleenstaanden en ongeveer 12.500 euro voor een alleenstaande ouder en voor gehuwden. Volgens Van Ark zorgde deze wetgeving er voor dat fraude niet effectief kon worden aangepakt. De staatssecretaris wil er nu voor zorgen dat fraude wel effectief kan worden aangepakt. Iedereen moet zich aan de wet houden.