Tweeverdieners kunnen hogere hypotheek  afsluiten vanaf 2017

De economie hersteld zich van een economische crisis en een huizencrisis. Dit herstel is in verschillende sectoren merkbaar. Er is meer vraag naar woningen in Nederland. Ook de huizenprijzen nemen toe. De prijzen van woningen in Nederland is echter nog niet op het oude prijsniveau beland van voor de economische crisis. Consumenten kunnen anno 2016 echter nog niet zoveel lenen voor een woning als voor de economische crisis.

Bij tweeverdieners telt op dit moment het tweede inkomen voor de helft mee bij een hypotheekaanvraag. Het is de bedoeling dat dit volgend jaar wordt verhoogd naar 60 procent. Door het ministerie van Financiën is inmiddels bevestigt dat dit voorstel ter consultatie is voorgelegd aan hypotheekvertrekkers en hypotheekadviseurs. Het ministerie van Financiën kijkt ieder jaar of het ministerie de regels omtrent hypotheekleningen aan kan passen voor een betere woningmarkt. Ook het voorstel om het tweede inkomen van tweeverdieners voor een hoger percentage mee te laten tellen bij een hypotheekaanvraag is daar een onderdeel van.

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) wordt volgend jaar voor sommige gevallen een uitzondering gemaakt bij het aanvragen van een hypotheek. Men heeft het daarbij over de zogenoemde loan-to-value. De loan-to-value wordt gebruikt om de verhouding tussen de hoogte van de hypotheekaanvraag en de waarde van het huis in kaart te brengen. Die is loan-to-value is voor dit jaar 102 procent en dat verlaagd in 2017 naar 101 procent.

De uitzondering op de loan-to-value geldt voor kopers en huiseigenaren van huizen die “noodzakelijke verbeteringen voor de veiligheid” nodig hebben, maakte de VEH bekend. Dan gaat het om belangrijke herstelwerkzaamheden aan bijvoorbeeld de fundering van de woning of dakherstel. Het MMinisterie van Financiën geeft hypotheekvertrekkers en hypotheekadviseurs tot 22 september de tijd om te reageren op het voorstel. Als dit voorstel wordt geaccepteerd kunnen de nieuwe regels al per 1 januari 2017 ingaan.

Reactie van Technisch Werken

Meer mogelijkheden om geld te lenen of een hogere hypotheek af te sluiten is over het algemeen alleen gunstig voor de hypotheekverstrekkers. De huizenprijzen zullen langzaam maar zeker weer omhoog gaan als men meer kan lenen. Dat lijkt misschien interessant omdat woningen meer waard lijken te worden maar dat is natuurlijk niet zo. Het is een kwestie van marktwerking. De partijen die het meest van die marktwerking profiteren zijn de geldverstrekkers.