Technisch Werken

Twee miljoen euro boete voor Shell voor explosie in 2014 in Moerdijk

Shell heeft van de rechtbank in Den Bosch een boete van 2,5 miljoen euro gekregen. Deze boete moet het bedrijf betalen voor de explosie die in 2014 plaatsvond op het terrein van het bedrijf in het Brabantse Moerdijk. Volgens de rechtbank had Shell te weinig maatregelen genomen ter voorkoming van dergelijke zware ongevallen. Het is inmiddels 5 jaar geleden dat er een explosie plaatsvond op het terrein in Moerdijk. De explosie vond plaats in een reactor die onderdeel is van de chemische fabriek van Shell. Er ontstond een reactie tussen twee chemische stoffen die van te voren niet werd verwacht. Daardoor ontstond een explosief mengsel met een explosie tot gevolg. Door de explosie raakten twee mensen gewond. De explosie van de reactor was zo hevig dat de trilling hiervan merkbaar was tot in de provincie Utrecht.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had Shell te weinig oog voor de veiligheidsrisico’s in 2014. Door het Openbaar Ministerie (OM) werd een boete van ruim 2,4 miljoen euro geëist tegen Shell. De rechter heeft Shell nu veroordeeld voor bijna alle feiten die door het OM zijn genoemd. Shell heeft echter wel actief meegewerkt aan het onderzoek daarnaast heeft Shell ook maatregelen genomen waardoor dergelijke ongelukken in de toekomst voorkomen kunnen worden. Deze houding heeft er voor gezorgd dat de rechter de boete iets naar beneden heeft bijgesteld. De rechter oordeelde echter wel dat Shell in 2014 er niet zo goed voor stond. Toen overtrad Shell de arbeidsomstandighedenwet en milieubeheerwet.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws