TU Eindhoven ontwikkelt inklapbare windmolen met zonnepanelen in 2019

De TU Eindhoven heeft een bijzondere windmolen bedacht en ontwikkeld in 2019. De windmolen is namelijk mobiel en gemakkelijk te vervoeren. De windmolen is zo gemaakt dat deze inklapbaar is en is daarnaast voorzien van zonnepanelen. De inklapbare windmolen zou op muziekfestivals gebruikt worden om elektrische energie op te wekken. Dat gebeurd op dit moment over het algemeen met dieselgeneratoren. Doormiddel van een dieselgenerator wordt elektrische energie opgewekt door gebruikt te maken van een verbrandingsmotor die diesel verbrand en omzet in elektrische stroom. Diesel is echter een fossiele brandstof die tijdens de verbranding onder andere fijnstof en CO2 uitstoot. Daarom is er nagedacht over een vervanging van deze vorm van energievoorziening.

Inklapbare windmolen
De TU Eindhoven kwam met het idee om een moderne inklapbare windmolen te gebruiken om elektrische energie op te wekken. De windmolen bevat ook zonnepanelen zodat ook uit zonlicht elektrische energie kan worden opgewekt. De windmolen met zonnepanelen is de eerste ter wereld en kan een behoorlijke energiebesparing opleveren. Gemiddeld worden op festivals vele tienduizenden liters diesel verbruikt. Tijdens festival zoals Lowlands wordt in drie dagen ruim 100.000 liter diesel verbruikt en daar bovenop nog eens duizenden liters benzine. De verbranding van deze fossiele brandstoffen is milieuonvriendelijk, stinkt en vervuilt.

GEM-toren
De uitdaging van de TU Eindhoven was een alternatief ontwikkelen dat goed werkt en bovendien betrouwbaar is. Daarnaast moet een alternatieve, duurzame energievoorziening snel opgebouwd kunnen worden en ook eenvoudig afgebroken kunnen worden en getransporteerd. De TU Eindhoven ontwikkelde een GEM-toren. De afkorting GEM staat voor Green Energie Mill. De toren is als deze is uitgeklapt 23 meter hoog. Als de toren is ingeklapt past het een pakket op een kleine vrachtwagen. Aan de bovenkant van de uitklapbare windmolen zitten aan de drie zijkanten gekleurde zonnepanelen. Die kleuren hebben volgens de TU Eindhoven een functie. De gekleurde panelen zijn gevoelig voor verschillende soorten licht. De energie die door de panelen wordt opgewekt wordt doorgestuurd naar de randen van het paneel waar de collectoren in zitten. Onderin de toren zit een accu die de energie opslaat.