Topbestuurders willen salaris inleveren

Een woordvoerder van het OCW heeft laten weten dat negentien topbestuurders in de onderwijs en mediawereld vrijwillig gehoor hebben gegeven aan het verzoek om salaris in te leveren. Dit verzoek kwam van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker. Zij deden deze oproep begin 2013 toen de Wet normering Topinkomens in werking werd gezet.

De Wet normering Topinkomens bepaalt dat bestuurders van de publieke en semipublieke sector voortaan niet meer mogen verdienen dat het salaris van een minister. Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker juichen volgens hun woordvoerder toe dat zoveel bestuurders ”hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben genomen”. Slechts 4 van de 26 bewindsvoerders hebben geweigerd.

Bron nu.nl

Reactie:
Bovenstaand bericht klinkt natuurlijk veelbelovend. Er wordt echter nergens vermeld hoeveel salaris de genoemde personen gaan inleveren. Het is niet ondenkbaar dat daar andere compensaties tegenover staan zodat alsnog netto evenveel geld wordt binnen gehaald. De publieke en semipublieke sector blijft een bijzondere sector in de maatschappij. Prestaties van bewindslieden zijn in mijn ogen moeilijker te meten dan bijvoorbeeld financiële sector. In de laatstgenoemde sector zijn er bonussen die exorbitant zijn. De nieuwsberichten staan er vol van. Alleen wordt daarvoor geen gemeenschapsgeld gebruikt. Dat is denk ik ook de reden waarom de overheid er minder invloed op heeft.