The Ocean Cleanup wordt ingezet voor plasticverwijdering uit rivieren vanaf 2019

The Ocean Cleanup is een wereldberoemde project dat jaren geleden van start is gegaan op initiatief van de Nederlander Boyan Slat. Inmiddels is The Ocean Cleanup geoptimaliseerd en daardoor beter bruikbaar op de oceanen. Het grote plasticprobleem wordt echter maar gedeeltelijk met The Ocean Cleanup opgevangen. Het voorkomen dat plastic afval in de oceanen beland is net zo belangrijk als het schoonmaken van de oceanen zelf.

Daarom wil men ook een technische oplossing bedenken om naast oceanen ook de duizend meest vervuilende rivieren schoon te maken. Volgens de initiatiefnemers zijn een aantal rivieren verantwoordelijk voor tachtig procent van de plasticvervuiling in oceanen. Het plastic wordt via de rivieren in de oceanen gestort. Dat moet voorkomen worden. Daarom heeft het team van The Ocean Cleanup een speciaal systeem ontwikkeld voor in rivieren.

De Interceptor
Voor het schoonmaken en plasticvrij maken van rivieren heeft men een ander systeem nodig dan The Ocean Cleanup. Daarvoor is de Interceptor ontwikkeld. Dit schoonmaaksysteem is verankerd aan de rivierbedding en gebruikt de natuurlijke stroom van de rivier om het plastic op te vangen. De ontwikkelaars van de Interceptor zijn van mening dat het systeem in staat is om per dag 50.000 kilo afval uit een rivier te halen. Als de omstandigheden heel gunstig zijn zou het systeem zelfs het dubbele aantal kilo’s afval per dag kunnen verwijderen uit rivieren.

Aan het einde van 2019 zijn er vier Interceptors in aanbouw. Daarnaast zijn twee systemen al operationeel in Jakarta (Indonesië) en Klang (Maleisië). Een derde Interceptorsysteem gaat naar Can Tho in de Mekong Delta (Vietnam) en het vierde zal in de toekomst worden ingezet in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek).