Tekort aan technisch personeel zorgt voor vicieuze cirkel in 2018

Dat er een tekort is aan technisch personeel is duidelijk. In de installatietechniek, elektrotechniek maar ook de werktuigbouwkunde is een groot tekort aan vakkrachten. Dit merkt men ook in de ICT sector. Stijn Ettes van het kennisplatform mijnzakengids geeft aan dat er duidelijk iets moet worden gedaan om de gevolgen van het personeelstekort te beperken. Als men geen effectieve oplossingen voor het personeelstekort bedankt dan zal dit probleem blijven bestaan. Het personeelstekort houdt zichzelf namelijk in stand. Hoe dat komt lees je in de volgende alinea.

Personeelstekort houdt zichzelf in stand
Personeelstekorten zorgen voor een hogere werkdruk voor de overige personeelsleden. Wanneer er te weinig werknemers zijn zal de werkdruk dus over een beperkt aantal werknemers worden verdeeld. Dat zorgt er voor dat er een hoger ziekteverzuim kan ontstaan. Dit hogere ziekteverzuim zorgt er vervolgens voor dat er weer uitval is en de werkdruk toeneemt. Daardoor is de vicieuze cirkel rond. Ivo Poulissen, public policy manager bij Nederland ICT, geeft daarbij aan dat Nederland zich zorgen moet gaan maken over de competitie met het buitenland als de personeelstekorten blijven bestaan.

Nederland heeft capaciteit nodig voor research en development en moet nieuwe producten ontwikkelen en produceren. Daarvoor is gekwalificeerd personeel nodig. Poulissen geeft aan dat als Nederland geen innovatieve producten bedenkt andere landen dat wel doen. Met de juiste werknemers en engineers kun je “de meest vernieuwende vooruitgang boeken.”

Vraag en aanbod op elkaar afstemmen
Nederland doet het volgens Poulissen op de internationale markt goed als het gaat om innovatie. Dit zou echter snel kunnen veranderen voegt hij er aan toe. Het is belangrijk dat er voortdurend wordt geinvesteerd in nieuwe kennis en innovatie. Op die manier kan een land voorop lopen in de wereldwijde kenniseconomie. Een personeelstekort is daarbij niet wenselijk. Dat zorgt er voor dat het mkb veel tijd kwijt is met het bedenken van oplossingen om door te groeien met een tekort aan de juiste werknemers en specialisten. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zouden beter op elkaar moeten worden afgestemd. Als dat gebeurd “zouden we als land sneller vooruitgang kunnen boeken” aldus Poulissen.