Tekort aan studentenwoningen loopt op in 2018

In Nederland is een groot tekort aan studentenwoningen. Bovendien zijn de studentenwoningen die beschikbaar zijn ook vaak veel te duur voor de studenten. Deze conclusie is afkomstig van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De conclusie werd door deze organisatie in de media gebracht na aanleiding van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting die afgelopen donderdag werd gepubliceerd. De organisatie LSVb beweert dat er in Nederland een tekort is van meer dan 40.000 studentenwoningen.

Meer studentenkamers bouwen
Volgens de LSVb zorgt dit enorme tekort er voor dat het voor studenten “bijna onmogelijk” is om een kamer te huren in de studentenstad waar ze hun studie volgen. Wanneer er al een kamer wordt gevonden door de student is deze in de praktijk vaak veel te duur. De studenten kunnen de huur dan niet of nauwelijks betalen. Dat zorgt er voor dat de studenten meer schuld opbouwen en dat is niet een situatie die men moet wensen. Er moeten in Nederland meer studentenwoningen en studentenkamers worden bijgebouwd volgens de studentenvakbond.

Buitenlandse studenten
Niet alleen Nederlandse studenten studeren in de Nederlandse studentensteden. Er zijn steeds meer internationale studenten die in Nederland een studie volgen. Het kenniscentrum voor studentenhuisvesting (Kences) heeft aangegeven dat het aantal internationale studenten in Nederland de komende acht jaar gaat toenemen met ongeveer 32.000 studenten. Dat is een toename van ruim dertig procent. Onder buitenlandse studenten zijn de steden Delft en Wageningen het meest populair. Kences geeft aan dat met name in die steden meer studentenwoningen moeten worden gebouwd.

Langdurig verblijf
De LSVb ziet verschillende ontwikkelingen onder studenten. Een belangrijke ontwikkeling is dat de buitenlandse studenten langer in Nederland blijven. Een short stay is daardoor maar een tijdelijke oplossing voor veel studenten. Voor een langdurig verblijf in Nederland moeten effectievere oplossingen worden geboden. Een short stay is over het algemeen een concept waarbij men ongeveer een jaar een studentenverblijf kan huren. Veel studenten in Nederland zullen juist jaren gebruik moeten maken van een studentenkamer of studentenwoning.

Studieschuld
Het huren van een studentenkamer of studentenwoning zorgt er voor dat de student meer kosten maakt voor zijn of haar studie. Ongeveer 51 procent van de studenten die thuis woont heeft een studieschuld opgebouwd tussen de 8.400 euro 17.300 euro. Ongeveer 76 procent van de uitwonende Nederlandse studenten een studieschuld heeft opgebouwd ter hoogte van deze bedragen. Uitwonende studenten hebben tijdens hun studie dus veel meer kosten en starten hun loopbaan met een forse schuld.