Technische uitzendbureaus merken toename vacatures in september 2018

Na de bouwvak van 2018 neemt het aantal vacatures in de techniek en bouw toe. Intermediairs op de arbeidsmarkt merken de toename in het aantal vacatures direct omdat veel technische bedrijven hun vacatures delen met uitzendbureaus, detacheringsbureaus en headhunters. Deze intermediairs hebben echter ook steeds meer moeite met het vinden van geschikte kandidaten voor hun opdrachtgevers.

Functie-eisen bijstellen
Veel opdrachtgevers in de bouw en techniek zijn bereid om hun functie-eisen bij te stellen om de kans op geschikte kandidaten te vergroten. Er wordt bijvoorbeeld meer gekeken naar zogenaamde ‘zachte criteria’ daarbij kun je denken aan competenties en motivatie. Opleidingsrichtingen en opleidingsniveau kunnen in de praktijk op het gewenste niveau worden gebracht doormiddel van cursussen, omscholing, bijscholing en andere scholingstrajecten. Een voorbeeld van een scholingstraject die in de praktijk veel voorkomt is he BBL traject. Daarvoor moet een uitzendbureau en een opdrachtgever wel een erkend leerbedrijf worden.

Voordelen van BBL
Een sollicitant kan in een BBL-leerwerktraject zichzelf of haarzelf ontwikkelen tot een volwaardig vakkracht. Deze trajecten blijken in de praktijk zo succesvol te zijn dat steeds meer bedrijven en uitzendbureaus in vacatures specifiek om BBL-kandidaten vragen. Zo ontstaan BBL vacatures op de arbeidsmarkt. Het grote voordeel van het ontwikkelen van werklozen is dat er een structureel probleem wordt opgelost. De werkloze krijgt een grotere kans op betaald werk en kan daardoor uitstromen uit de WW en daarnaast wordt de krapte op de technische arbeidsmarkt effectief opgelost.