Technisch uitzendwerk in augustus 2015

De technische sector in Nederland maakte een groei door in de eerste 7 maanden van 2015. Een groot aantal bedrijven kreeg te maken met een piek in de productie omdat klanten orders bij hun hadden uitgezet. Met name in de bouwsector ging het goed, de vraag naar timmermannen, steigerbouwers en metselaars nam toe. Ook elektromonteurs en installatiemonteurs konden rekenen op veel vacature aanbod in de periode vlak voor de bouwvak. Verschillende bedrijven in de bouw probeerden hun werkzaamheden vlak voor de bouwvak af te ronden maar slaagden daar niet altijd in. Daarom moesten sommige bedrijven in de bouwvak doorwerken. Andere bedrijven hadden van te voren al gepland dat ze in de bouwvak door zouden moeten werken. In 2015 is duidelijk geworden dat de traditionele bouwvak oftewel de bouwvakantie steeds minder wordt gehanteerd door bouwbedrijven en bouwpersoneel.

Technische uitzendkrachten vormen de oplossing
De pieken in de bouwsector konden in eerste instantie door eigen personeel worden opgelost door personeel over te laten werken. Na verloop van tijd is overwerken niet meer een verstandig middel om pieken in de productie op te lossen. In de overuren is veel bouwpersoneel toe aan rust en wordt er meestal minder hard gewerkt. Daarom zoeken bedrijven ook regelmatig naar andere oplossingen. Als er sprake is van een piek in de productie kan deze ook met de inzet van extra personeel worden opgelost. Een tijdelijke piek wordt meestal opgelost met tijdelijke krachten oftewel flexwerkers. Deze flexwerkers kunnen uitzendkrachten zijn of detacheringspersoneel. Bedrijven die flexwerkers inzetten kunnen tijdelijke klussen oplossen zonder dat er sprake is van een contract voor bepaalde tijd. Als de planning onzeker is hoeven bedrijven het flexpersoneel niet langer aan het werk te houden dan strikt noodzakelijk is. Daarom vormen technische uitzendkrachten een goede oplossing voor veel bedrijven.

Uitzendwerk neemt toe
Uitzendbureaus merken als één van de eerste organisaties dat de economie weer aantrekt. In 2015 hebben verschillende uitzendbureaus, waaronder USG en Randstad, al aangegeven dat ze een aanzienlijke omzetgroei en winst hebben behaald over de eerste zes maanden van het jaar. Na de bouwvakperiode is het altijd afwachten of de groei in de markt wordt voortgezet. Sommige bedrijven lenen na de bouwvak eerst geen personeel in omdat ze eerst willen afwachten of de piek in de productie na de bouwvak wordt hervat of voortgezet. Na de bouwvak zullen uitzendbureaus naar alle waarschijnlijkheid een kleine dip door maken om vervolgens weer te groeien. Dit is met name het geval bij technische uitzendbureaus.