Technisch recruitment in 2014

De technische branche maakt een aardige groei aan het begin van 2014. Verschillende bedrijven in de techniek zijn positief over hun financiële toekomst. Deze positieve instelling hebben ze niet alleen door de gunstige berichten in het nieuws over het stijgend consumentenvertrouwen. De bedrijven merken zelf ook daadwerkelijk een stijgende vraag naar producten. Dit zorgt er voor dat bedrijven meer offertes uitschrijven.

Met name in de staalconstructie vindt een ware veldslag plaats op het gebied van offertes. Opdrachtgevers zetten hun vraag uit bij verschillende constructiebedrijven. Dit zorgt er voor dat bedrijven onderling op het gebied van prijs met elkaar concurreren. Het schrijven van offertes zorgt er voor dat diverse bedrijven in de werktuigbouwkunde te maken hebben met een administratieve druk op het middenkader. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat bedrijven in het middenkader extra mensen nodig hebben. In veel gevallen kiezen bedrijven er voor om tijdelijk personeel in te lenen. Dit zijn gedetacheerden, uitzendkrachten en zzp-ers. Enkele bedrijven kiezen er voor om tijdelijke contracten te verstrekken.

Technisch recruitment belangrijk
Recruitment voor technische bedrijven wordt belangrijker. Veel bedrijven willen zo snel mogelijk goed personeel in het middenkader en specialistische technische functies. In veel gevallen kunnen bedrijven zelf niet zo snel ‘schakelen’. Daarom hebben ze een technisch recruitmentbureau nodig met een uitgebreid netwerk en voldoende kennis van de markt. Technisch recruitment wordt daardoor belangrijker.

Piek in de productie
Na het schrijven van offertes breekt voor een bedrijf een spannende tijd aan. Bedrijven hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk offertes door hun potentiële klanten worden ondertekend. Dit zorgt er namelijk voor dat bedrijven meer werk krijgen. De klant is echter koning en zal daarom duidelijke eisen stellen aan de bedrijven die de opdrachten mogen uitvoeren. Hierbij speelt naast geld ook tijd een belangrijke rol. Er moet niet alleen goedkoop geleverd worden, het moet ook snel.

In een aantal gevallen is het goed mogelijk dat meerdere opdracht tegelijk moeten worden uitgevoerd om aan de wensen van de klant te voldoen. Dit zorgt voor een piekproductie. Bedrijven kunnen meestal een kleine piek die kort duurt oplossen met eigen personeel. Men kiest er dan voor om over te werken. Wanneer een piekproductie echter te lang duurt is overwerken meestal geen optie. Overwerk biedt namelijk geen structurele oplossing.

Technisch uitzendpersoneel
Technische uitzendkrachten kunnen voor bedrijven in de techniek de ideale oplossing zijn om pieken in de productie weg te werken. Uiteraard moeten deze technische flexwerkers over voldoende opleiding en ervaring beschikken om meteen productie te draaien. Tijd voor een inwerktraject is er meestal nauwelijks. Daarom moeten bedrijven vertrouwen op het technisch recruitment van technische uitzendbureaus. Deze uitzendbureaus staan onder druk. Ze moeten snel goed technisch personeel leveren aan bedrijven. De concurrentie onder technische uitzendbureaus is groot.

Recruitment in de techniek in 2014
Als het herstel van de economie voort blijft zetten is er nog veel werk voor technische recruitmentbureaus en uitzendbureaus. Het begin van 2014 oogt in eerste instantie gunstig. Toch is er een hoop onrust in de wereld. Westerse landen leggen sancties op aan Rusland terwijl dat land juist verantwoordelijk is voor een groot deel van de gasleveringen in Europa. De gasprijzen hebben invloed op de productiekosten van bedrijven. Dit zorgt er voor dat veel bedrijven de gevolgen zullen merken als de gasprijs omhoog gaat.

Een gunstige ontwikkeling met betrekking tot de energieprijzen is de investering in duurzame energie. Energie die uit zon, wind en water wordt gewonnen is voortdurend aanwezig. Echter verschilt de mate van de intensiteit wel per periode en seizoen. Er zal gezocht moeten worden naar structurele oplossingen op het gebied van duurzame energie. Dit is één van de gebieden waar nieuwe technici voor nodig zijn die innovatieve oplossingen kunnen bedenken.

Ook op andere gebieden moet Nederland investeren in nieuwe technologie. Internationaal lijkt Nederland achterop te raken op het gebied van innovatie. Daarom is er veel aandacht voor bètavakken op school en wordt er veel aandacht besteed aan het enthousiasmeren van leerlingen voor een opleiding in de techniek.

Het bedrijfsleven vraagt ook om hoog opgeleid technisch personeel. Dit personeel komt van opleidingen af of kan gevonden worden bij andere bedrijven. Het werven van technici  is door social media niet meer aan landsgrenzen gebonden. Dit biedt ook uitdaging voor technisch recruitment. Technische uitzendbureaus en detacheringsbureaus halen kandidaten over de grenzen heen om hun opdrachtgevers te voorzien van geschikte ingenieurs en constructeurs. Recruitment in de techniek blijft een uitdagend vakgebied waarin specialisme een belangrijke rol zal blijven spelen.