Systeemrisico’s op de huizenmarkt toegenomen in 2019 volgens DNB-president Knot

De afgelopen jaren zijn de risico’s op de huizenmarkt fors toegenomen volgens Klaas Knot de president van De Nederlandsche Bank (DNB). De president van DNB geeft aan dat risicovol gedrag van kopers en de enorme prijsstijging de oorzaken zijn voor de toename van deze risico’s. Afgelopen dinsdag had Knot een toelichting gegeven aan journalisten. Deze toelichting vond dinsdagochtend plaats na de presentatie van een rapport over de financiële stabiliteit.

Volgens de president van DNB zouden zes Nederlandse banken meer bufferkapitaal in huis moeten hebben voor de hypotheken die momenteel bij deze banken op de balans staan. Door de risico’s op de woningmarkt bestaat de kans dat hypotheken in de toekomst niet worden terugbetaald. Hierbij kun je denken aan situaties waarin woningen tegen een lagere prijs moeten worden verkocht als de prijs waarvoor ze zijn aangeschaft en waar de hypotheek op is gebaseerd. DNB verwacht dat de huizenprijzen in de toekomst gaan dalen. Dat betekent dat er weer woningen spreekwoordelijk onder water komen te staan net als tijdens de economische crisis.

Tijdens de economische crisis die voor een deel een huizenmarktcrisis was werden veel woningen met verlies verkocht en werd in een behoorlijk aantal gevallen een beroep gedaan op de nationale hypotheekgarantie (NHG). In een aantal gevallen kan dat niet. Als een woning bijvoorbeeld niet onder de voorwaarden van NHG gefinancierd is ontstaan er, bij een gedwongen woningverkoop tegen een lagere prijs dan de hypotheeksom, problemen. Banken kunnen daardoor ook financiële problemen krijgen. Daarom moeten de banken 3 miljard euro extra kapitaal reserveren tegenover de hypotheken die ze hebben uitstaan voor het geval de hypotheken in de toekomst niet terugbetaald worden.