Sociaal akkoord blijft staan?

Jeroen Dijsselbloem de Nederlandse minister van Financiën staat voor het eerder gesloten sociaal akkoord. Hij is het niet eens met de partijen in de Tweede Kamer die het akkoord willen veranderen. Het CDA  en D66 willen het sociaal akkoord veranderen. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken gaven aan dat het akkoord niet ‘heilig’ is. Volgens hen moet over de uitwerking gesproken worden. Ook  Jeroen Dijsselbloem geeft aan dat in de uitwerking van het sociaal akkoord nog zaken op elkaar afgestemd kunnen worden. De kern moet volgens hem echter blijven staan. Dit zijn de afspraken over ontslagrecht en WW.

miljoenennota voor 2013
De miljoenennota voor 2013 is opgemaakt. Maar Jeroen Dijsselbloem staat open voor suggesties van de partijen in de oppositie. Volgens hem zijn er op dit moment alleen maar suggesties genoemd die geld kosten. Voor deze suggesties werd geen dekking genoemd. Zo zorgt de oproep om meer geld in het onderwijs te steken zorgt voor een stijging van de kosten voor de overheid. Ook het besteden van meer geld in de lastenverlichting voor gezinnen zorgt er voor dat de begroting niet meer sluitend is.

Reactie: Technisch Werken
Wanneer de begrotingsrichtlijn wel ‘heilig’ is kan er natuurlijk nauwelijks wat geïnvesteerd worden in de toekomst van Nederland. Daarnaast zullen de lastenverzwaring en de bezuinigingen er de komende jaren voor zorgen dat mensen nog minder geld uit gaan geven. Ook bij de mensen thuis wordt dus ‘bezuinigd’. Hierdoor komt de economie verder tot stilstand. Mensen geven geld uit aan producten die noodzakelijk zijn. Luxegoederen worden niet meer aangeschaft. Ook de huizenmarkt wordt door extra bezuinigingen niet in beweging gebracht. Dit is ook slecht voor de bouw.