Slimme energiemeter in meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens in 2019

Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens zou in augustus 2019 een slimme meter hebben. Dit bericht is naar voren gekomen uit een onderzoek van Multiscope. Deze organisatie heeft het onderzoek gehouden onder 4.700 Nederlanders. In totaal zouden naar schatting meer dan vier miljoen huishoudens in Nederland een slimme meter hebben. Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van 2018.

Met name in de provincie Utrecht zijn veel slimme meters geïnstalleerd. In deze provincie hebben de meeste huishoudens hun gas- en stroommeters de afgelopen tijd laten vervangen door slimme meters. Het exacte percentage dat dit heeft gedaan is 59 procent. De provincie Friesland heeft op dit gebied het laagste percentage. Daar heeft slechts 44 procent van de woningen een slimme meter. Bij 30 procent van de Nederlandse huishoudens zijn de slimme meters nog niet aangeboden. Het gaat hierbij om 2,3 miljoen huishoudens.

Uit Europese afspraken komt naar voren dat op 31 december 2020 bij minimaal 80 procent van de Nederlandse huishoudens een slimme meter moet zijn geïnstalleerd. Deze slimme meter komt in plaats van een gas- of stroommeter. Het vervangen van de oude gas- en stroommeter is in Europese afspraken vastgelegd. Niet iedereen wil echter een slimme meter ontvangen. In totaal zouden 500.000 huishoudens bij het aanbieden van de slimme meters door energieleveranciers hebben geweigerd om een dergelijke meter te laten installeren. De meeste van de weigeraars vinden een slimme meter geen toegevoegde waarde hebben. Andere mensen noemen de slimme meter onbetrouwbaar. Van de mensen die nog geen slimme meter hebben twijfelt nog 8 procent of ze er een willen.