Rusland verkoopt deel staatsolieconcern Rosneft aan China in 2016

Vladimir Poetin is in het weekend van 25 en 26 juni 2016 op bezoek geweest aan China. Tijdens dit bezoek heeft hij in de Chinese hoofdstad Peking bekend gemaakt dat hij een deel van staatsolieconcern Rosneft gaat verkopen aan China. Door deze verkoop krijgen China 20 procent belang in Verkhnechonskoye. Dit is een belangrijk Siberisch onderdeel van Rosneft. Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden en financiële aspecten het belang wordt aangekocht door China. Wel is duidelijk dat de deelneming in handen komt van de Beijing Enterprises Group.

De onderhandelingen over de voorwaarden zijn nog aan de gang. Rusland verwacht dat de verkoop van het belang nog voor het einde van 2016 afgerond zal worden. Het staatsbezoek van Poetin aan China is bedoeld om de economische banden tussen Rusland en Azië te verbeteren. Het bericht over de verkoop van een deel van Rosneft is niet onverwacht. Er deden onlangs al geruchten de ronde over een mogelijke Rosneft-deal. Niet alleen China heeft belang bij delen van het Russische staatsbedrijf ook India zou interesse hebben om delen van het Russische staatsbedrijf in handen te krijgen

Rusland is niet van plan om het gehele staatsbedrijf te verkopen. Uiteindelijk is Rusland bereid om bijna een vijfde van Rosneft van de hand willen doen. De verkoop is van belang voor de positie van Poetin. Hij heeft namelijk geld nodig om de door hem toegezegde investeringen te kunnen doen vóór zijn herverkiezing. Deze herverkiezing vindt plaats in minder dan twee jaar tijd.

Reactie van Technisch Werken
Het is anno 2016 niet de ideale tijd om onderdelen van petrochemische bedrijven te verkopen. De olieprijs is laag en lijkt op korte termijn niet sterk te stijgen. Aan de andere kant maken meerdere bedrijven keuzes om bepaalde gedeeltes af te stoten en voor overname aan te bieden. Vanwege de onrust op de markt zijn bedrijven bereid om hun toekomstplannen bij te stellen en misschien doet het Russische staatsbedrijf dat ook. Staatsbedrijven zijn nauw verbonden aan de politiek. Dat maakt de situatie iets complexer. Poetin heeft echter geld nodig en zal dat bij elkaar moeten halen. De verkoop van een deel van het staatsbedrijf is dan een oplossing.