Ruim 2,3 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse woningmarkt in eerste kwartaal 2019

Er werd in het eerste kwartaal van 2019 voor een totaalbedrag van ongeveer 2,3 miljard euro in Nederlandse woningen geïnvesteerd. Dat is een stijging van 158 procent in vergelijking tot het bedrag dat in het eerste kwartaal van 2018 werd geïnvesteerd in 2018. Deze cijfers werden bekend gemaakt door de organisatie CBRE. Deze organisatie is een vastgoedadviseur en merkt duidelijk dat de woningmarkt steeds meer een markt is geworden voor beleggers. Deze beleggers kopen woningen op en gaan deze vervolgens verhuren.

Veel gemeenten in Nederland vinden dit geen positieve ontwikkeling. Door deze werkwijze op de woningmarkt kunnen particulieren vaak met moeite een betaalbare woning bemachtigen. De hypotheekrente staat weliswaar laag maar de woningprijzen liggen voor veel mensen te hoog tot zelfs veel te hoog. Met name in de grote steden waar er een enorm tekort is aan beschikbare koopwoningen is de woningmarkt oververhit geraakt. De woningmarkt wordt nog gespannener door de beleggers die zich op de woningmarkt begeven.

Er werd in 2018 nog in het eerste kwartaal 890 miljoen euro gestoken in woningen. In 2019 lag het aantal investeringen in de eerste drie maanden 158 procent hoger. Een grote investeerder op de Nederlandse woningmarkt is de Zweedse vastgoedbelegger Heimstaden. Van deze organisatie kwam ook de grootste investering in de woningmarkt van Nederland. Heimstaden had in maart 2019 voor 1,4 miljard euro 9.544 woningen van Round Hill overgenomen. Dit was echter niet de enige grote investeerder in de Nederlandse woningmarkt maar wel de meest bekende investeerder. Ook kleinere investeerders hebben woningen aangeschaft in de hoop hier rendement op te pakken.

Zo kan de woningmarkt een kettingreactie krijgen op de investeringsmarkt. Vastgoed is populair maar niet volledig veilig. De vraag is namelijk of de woningprijzen blijven stijgen. Er wordt de afgelopen tijd steeds vaker gesproken over een huizenbubbel. Deze bubbel op de woningmarkt doet een beetje denken aan 2008, de periode die vlak voor de economische crisis op de woningmarkt ontstond. Toch was toen vraag en aanbod meer in balans. De geschiedenis zal zich nooit op precies dezelfde wijze herhalen. Toch is het belangrijk om lessen uit de geschiedenis van de woningmarkt te leren. De kans is groot dat er anders een nieuwe implosie op de woningmarkt ontstaat. Deze kan zo maar ontstaan als de vraag naar koopwoningen afneemt door bijvoorbeeld een hogere hypotheekrente of zoals nu het geval is een te hoge woningprijs.