Robot wordt ingezet als beeldhouwer in 2016

De robotisering van de samenleving gaat door. Verschillende processen en werkzaamheden die door mensen worden uitgevoerd kunnen worden overgenomen door robots. Deze ontwikkeling gaat naar een steeds hoger niveau. Robots kunnen nu zelfs bepaalde handvaardigheden van mensen overnemen. Een voorbeeld hiervan treft men in Nederland aan in het Zuid-Hollandse Tienhoven. Daar heeft men een robot geprogrammeerd om de werkzaamheden van een kunstenaar over te nemen. De robot wordt namelijk gebruikt om als een voorgeprogrammeerde beeldhouwer de twaalf apostelen uit steen te hakken.

Robot beeldhouwer
De robot is geprogrammeerd door restaurateur Jurgen Braun. Hij geeft aan dat de robot in een week tijd 24 per dag wordt ingezet als beeldhouwer. Daar kan volgens hem een menselijke beeldhouwer niet tegen op werken. Volgens de heer Braun kan een robot niet voor het complete beeld worden gebruikt. Er zal altijd een mens aan te pas komen om de laatste werkzaamheden te verrichten. Braun zegt dat een menselijke beeldhouwer het beeld karakter moet geven. Een robot is volgens de restaurateur gevoelloos en dat merk je in het eindresultaat. Restaurateur Jurgen Braun maakte het bericht over de inzet van de “Tienhovense robot” bekend aan Omroep Gelderland.

Project
De robot wordt ingezet voor een groot project voor de Latijnse School, dit is een rijksmonument in Nijmegen. Aan de gevel waren jaren lang beelden van de twaalf apostelen bevestigd. Door de erosie van het weer ging de staat van de beelden achteruit. Daardoor vormden de beelden een gevaar voor voorbijgangers. De beelden werden aan het einde van 2015 daarom van hun plek verwijderd en opgeslagen. De robot wordt nu ingezet om de beelden opnieuw te maken. De twaalf beelden moeten aan het einde van 2016 klaar zijn.

Reactie van Technisch Werken
Beeldhouwen is zware fysieke arbeid. Het is niet heel zwaar om een beitel voortdurend met een hamer aan te tikken maar de positie die je daarbij inneemt is wel een zware fysieke belasting. Bovendien moeten er nog al wat tikjes op de beitel worden gegeven voordat het beeld daadwerkelijk klaar is. Men zou kunnen zeggen dat dit monnikenwerk is. Dat is het misschien ook wel geweest vroeger. Tegenwoordig zijn robots misschien wel het meest geschikt om de mens bij dit monnikenwerk te ondersteunen. Een robot kan vaak net zo secuur of zelfs nog preciezer als een mens bepaalde bewerkingen uitvoeren. Een mens zal de robot daarvoor echter wel moeten programmeren. Robotisering is daardoor nog steeds een middel waarbij de mens aan het begin staat.