Research & development voor innovatief ‘kamp van de toekomst’ in 2018

Onderzoek en ontwikkeling of research & development krijgt wereldwijd steeds meer aandacht. In een kenniseconomie hangt er veel af van onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe machines, producten, vervoersmiddelen en andere producten. Ook in het kader van de energietransitie wordt er veel geld besteed aan research & development. Er worden nieuwe energiebronnen gevonden en er wordt apparatuur bedacht waarmee mensen energie uit zonlicht, waterkracht, windkracht en aardwarmte kunnen halen. Allemaal belangrijke ontwikkelingen voor de economie en maatschappij. In de techniek zijn verschillende bedrijven en technische (hoge) scholen actief in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Daarnaast zijn ook overheidsinstellingen op dit gebied actief. Denk hierbij ook aan defensie.

Smartbase
Zo heeft defensie een gedeelte op de voormalige vliegbasis Soesterberg waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe technologie. Geruime tijd was deze vliegbasis in gebruik door onder andere Amerikaanse militairen die hier waren gestationeerd. Tegenwoordig is vliegbasis Soesterberg een natuurgebied. Een gedeelte van de voormalige vliegbasis wordt door Defensie gebruikt om daar een militair kamp van de toekomst te ontwikkelen. Dit kamp van de toekomst wordt ook wel een ‘smartbase’ genoemd door defensie.

Defensie en technologie
Een krijgsmacht kan niet zonder technologie. Een technische voorsprong is van groot belang in gevechten maar ook in vredesmissies. Daarom worden testen gedaan met nieuwe technieken. Hierbij kun je denken aan opblaasbare tenten die tocht scherfwerend en kogelwerend zijn. Ook wordt er gewerkt aan specialistische opsporingsapparatuur waarmee wapens en explosieven tot op moleculair niveau kunnen worden opgespoord. Verder wordt er elektrische stroom opgewekt met behulp van een vlieger. Dat zorgt er voor dat defensie geen generator op diesel hoeft te gebruiken wat per jaar ongeveer 150.000 liter diesel bespaard.