Technisch Werken

Rente Spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek ligt verhoudingsgewijs hoog in 2018

Vanaf 2013 hebben banken de rente op de spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek in verhouding tot andere hypotheekvormen sterk verhoogd. Daardoor zijn deze varianten van de hypotheek duurder geworden dan andere soorten hypotheken. Dat heeft Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag 4 december 2018 bekend gemaakt in een artikel. De populaire looptijd die meestal wordt gekozen voor een hypotheek is 20 jaar. Als men deze looptijd hanteert zou het gaan om renteverschillen van tussen de 0,5 en 0,85 procentpunt. Volgens de hypotheekverstrekkers zouden deze rentes hoger liggen vanwege een hoger risico dan andere hypotheekvormen.

Volgens het FD is het verschil tussen een aflossingsvrije hypotheek en een annuïteitenhypotheek in sommige gevallen opgelopen tot 0,85 procentpunt. Voor een hypotheek van 300.000 zou een consument bij de ene hypotheekvorm 80.000 euro meer aan rente moeten betalen dan bij een andere hypotheekvorm. Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep heeft aangegeven dat de situatie op hypotheekgebied vijf jaar geleden geheel anders was. In 2013 zouden veel hypotheekverstrekkers nog voor bijna dezelfde rente de andere hypotheekvarianten aanbieden. Als er al een renteopslag werd berekend dan was deze maximaal 0,2 procent op aflossingsvrije en spaarhypotheken aldus Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws