Technisch Werken

Prijzen van nieuwbouwkoopwoningen waren 17 procent duurder in derde kwartaal 2018

In het derde kwartaal van het afgelopen jaar zijn de prijzen van koopwoningen aanzienlijk duurder geworden ten opzichte van het zelfde kwartaal in 2017. In totaal lagen de prijzen van nieuwbouwwoningen 17 procent hoger. Volgens het CBS stegen de prijzen van bestaande koopwoningen in het derde kwartaal 9,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Ten opzichte van andere landen in de Europese Unie heeft Nederland te maken met forse prijsstijgingen op de woningmarkt. Ten opzichte van andere landen in de EU staat Nederland op de tweede plek. In de Europese Unie zijn alleen de huizen in Slovenië nog sterker in prijs gestegen.

De prijsstijging van woningen is het gevolg van een krapte op de woningmarkt. Door de prijsstijging kan men wel meer verdienen aan de verkoop van woningen. Dat is echter vooral voor makelaars goed nieuws. Voor woningeigenaren die in dezelfde regio een nieuwe woning willen kopen is de prijsstijging niet beslist gunstig omdat ze vaak ook voor de nieuwe woning veel geld moeten betalen. Het aantal woningverkopen daalde dan ook in het derde kwartaal van 2018. Deze daling kwam uit op 7,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. In Nederland zijn in het derde kwartaal meer dan 63.000 woningen verkocht. Van dit aantal waren 57.000 bestaande woningen en waren meer dan 6.000 nieuwbouwwoningen. Vooral nieuwbouwwoningen worden duurder. In de afgelopen vier kwartalen zijn de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen sterker gestegen dan de prijzen van bestaande koopwoningen.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!