Prijzen koopwoningen zijn in augustus 2014 gestegen

In augustus 2014 zijn de prijzen van koopwoningen opnieuw gestegen. Gemiddeld zijn in deze maand de koopwoningen gemiddeld 1,7 procent duurder geworden ten opzichte van 2013. Hierdoor is de maand augustus de vijfde maand op rij in 2014 waarin de huizenprijzen zijn gestegen ten opzichte van 2013. De ontwikkelingen in de verkoop van koopwoningen worden onder andere door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in kaart gebracht. Maandag 22 september 2014 werden de cijfers door deze instanties gepubliceerd. Als men kijkt naar de maand juli 2014 dan zijn de verkoopprijzen van koopwoningen in augustus met 0,1 procent gestegen.

Prijsniveau woningmarkt
Als men naar de woningmarkt kijkt op dit moment dan is het prijsniveau op deze markt vergelijkbaar met het prijsniveau dat werd gemeten in mei 2003. De woningmarkt had in 2008 een piek in de woningprijzen. Ten opzichte van deze piek is er sprake van een prijsdaling in augustus 2014. De prijsdaling is  19 procent. In juni 2013 was er echter sprake van een dieptepunt van de woningmarkt. Ten opzichte van dit dieptepunt zijn de woningen in augustus 2014 ongeveer 3,1 procent duurder geworden.

Stijging woningverkopen
Het Kadaster maakte vorige week woensdag al bekend dat het aantal verkochte woningen in augustus 2014 uit is gekomen op een totaal van 12.328. Dit aantal is een stijging in de verkopen van woning van bijna 24 procent ten opzichte van het aantal woningverkopen in dezelfde maand in 2013. In totaal werden er in de eerste acht maanden van het jaar 2014 volgens het Kadaster 89.248 huizen verkocht. Dit is ongeveer 38 procent meer dan het aantal verkochte woningen in dezelfde periode in 2013.

Reactie van Technisch Werken
De woningverkopen nemen toe. Ook de prijzen in de woningmarkt gaan omhoog. Dat is goed nieuws voor de economie. Toch is er nog geen reden om te spreken van een structureel herstel. De wereldeconomie is namelijk instabiel. Verschillende politieke en gewapende conflicten zorgen er voor dat er producten worden geboycot. De geldstromen tussen landen worden hierdoor verstoord. Dit heeft ook gevolgen voor de economieën van landen. Economie is voor een groot deel afhankelijk van emotie. Als mensen onzeker zijn zullen ze meer op hun uitgaven letten en proberen geld opzij te zetten om eventuele financiële problemen in de toekomst te voorkomen.

Mensen die onzeker zijn over hun eigen financiële situatie wachten meestal met grote uitgaven voor bijvoorbeeld een auto of een woning. Aan het begin van 2014 is men nog redelijk positief over de economie. Halverwege 2014 is men dat nog steeds al begint de wereldeconomie wel gespannen te worden. Laten we hopen dat de politieke, militaire en economische spanningen tussen landen niet veel verder oplopen. Als dat namelijk wel het geval gaat worden zullen veel landen en economieën daarvan de gevolgen merken. Een nieuwe economische crisis is dan niet ondenkbaar.