Open Huizen Dag door 85.000 bezocht op 7 april 2018

Ongeveer 85.000 mensen hebben op 7 april 2018 een woning of meerdere woningen bezichtigd tijdens de Open Huizen Dag. Deze dag is een initiatief van de makelaarsvereniging NVM. Tijdens Open Huizen Dag kunnen mensen een deelnemende woning bezichtigen zonder daarvoor een afspraak te maken. Niet alle woningen die te koop staan doen mee aan Open Huizen Dag. Woningen die wel aan deze dag meedoen worden meestal door de makelaardij duidelijk in kaart gebracht. Dit kan op internet maar ook door een bord of andere markering in de tuin of aan de woning. Er waren op 7 april 2018 wel veel minder deelnemende huizen aan Open Huizen Dag. In september 2017 deden er meer dan achttienduizend woningen mee aan deze dag. In april 2018 was dit aantal ongeveer vijfduizend woningen minder. Toch werd deze dag net zo goed bezocht als in september 2017 toen de laatste editie van deze dag plaatsvond.

Lage hypotheek en consumentenvertrouwen
Een woordvoerder van de NVM geeft aan dat ook het weer een belangrijke positieve invloed had. Daarnaast zijn ook woningen in het Oosten van het land beter bezocht. Ook de provincies Friesland en Zeeland kregen meer belangstelling van mensen die woningen zoeken. De NVM heeft in totaal in april 2018 ongeveer 55.000 woningen in de verkoop. Dit aantal is aanzienlijk lager dan het aantal woningen dat in de verkoop stond tijdens de economische crisis. Toen stonden er 200.000 woningen in de verkoop. Door het herstel in de economie neemt de werkgelegenheid en de koopkracht toe. Dat zorgt er voor dat mensen zich zelfverzekerd voelen ook als het gaat om de aanschaf van woningen. het consumentenvertrouwen heeft er voor gezorgd dat er de afgelopen tijd veel woningen werden verkocht. Ook de lage hypotheekrente heeft er voor gezorgd dat veel mensen een woning konden kopen en de hypotheek konden afsluiten.

Bestaande woningen worden duurder
In sommige delen van Nederland is de woningmarkt zelfs oververhit. Daar is de vraag naar woningen zo groot dat de prijzen enorm zijn gestegen. Denk hierbij aan de grote steden in de Randstad. Hier zijn de prijzen van woningen zelfs boven het prijsniveau van voor de economische crisis uitgekomen. Vlak voor de economische crisis rond 2008 waren de prijzen van woningen op het hoogste niveau beland. Daarna daalden de prijzen voor onroerend goed. Inmiddels is de daling omgezet in een stijging. Vooral is steden waar de nieuwe woonruimte beperkt is merkt men de stijging in de woningprijzen. Bestaande woningen worden duurder.