Technisch Werken

Ontwikkeling in sanitair: hightech-wc maakt billen schoon vanaf 2019

Sanitair is in ontwikkeling en wordt steeds beter aangepast op de wensen van de consument. Tot op heden is een conventionele wc de meest toegepast wc in woningen en bedrijfspanden. Er is echter een ontwikkeling op dit gebied namelijk de hightech-wc. De hightech-wc is een wc die de billen van de persoon schoonspoelt tijdens het toiletbezoek. Daarvoor is de wc voorzien van een sproeier die uitschuifbaar is. In Nederland is een wc met sproeier vrij onbekend maar in Japan heeft ongeveer tachtig procent van de woningen een zogenaamd Japans toilet.

Japans toilet, douche-wc of bidet-wc
Er zijn verschillende benamingen die worden gebruikt voor een toilet met sproeier. Deze toiletten worden ook wel Japans toilet, bidet wc en douche-wc genoemd. Door de sproeier hoeft men tijdens het toiletbezoek niet of nauwelijks meer de billen af te vegen. Het warme water uit de uitschuifbare sproeier doet het ‘vuile werk’. In Nederland heeft nauwelijks iemand een douche-wc of een Japans toilet. Ook in overige Europese landen zijn deze toiletten vrij onbekend. In Zwitserland is rond de 7 procent van de nieuw geïnstalleerde wc’s in huishoudens een Japans toilet. Dat maakt Zwitserland de koploper in Europa. Ook in Nederland blijkt het Japans toilet populairder te worden. Dat is eerder naar voren gekomen uit een rondgang van de NOS. Deze rondgang werd gehouden onder verschillende fabrikanten van toiletten. Fabrikanten zoals Grohe en Geberit geven aan dat er steeds meer belangstelling is voor het Japans toilet.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met , ,
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!