Olieprijzen dalen door belofte Iran om export olie op te voeren in 2016

Bijna wekelijks zijn er in het nieuws berichten te lezen over het dalen van de olieprijzen. Ook maandag 14 december 2015 was er een nieuw bericht over een daling in de olieprijs. Een week geleden daalden de olieprijs het sterkst in de afgelopen 12 maanden. Net als men dacht dat de olieprijs niet verder kan zakken komt Iran met de belofte dat ze de export van olie flink gaat opvoeren. Er komt dus nog meer olieaanbod op een reeds verzadigde markt.

Olieprijzen dalen verder
De belofte beloofd weinig goeds voor de olieprijs. In New York daalden de olieprijzen meteen met ongeveer 1 procent. Vorige week kwam de olieprijs al uit op een min 11 procent. Daar schiet de olieprijs deze week al een procent onder terwijl het nog maar maandag is.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper en een vat Brentolie zakte met hetzelfde percentage en kwam daardoor uit op een prijs van 37,73 dollar per vat.

Iran had gemeld dat ze absoluut niet willen wachten met de export van olie totdat de prijzen weer op een gunstig niveau komen. Iran is binnen de OPEC de nummer twee als men kijkt naar de hoeveelheid olie die het land produceert.

Martkaandeel boven olieprijs
De OPEC voert al maanden een nieuw beleid als het gaat om de oliemarkt. Het oliekartel wil marktaandeel en vindt dat marktaandeel belangrijker dan de olieprijs. Onderminister van Olie Amir Hossein Zamaninia geeft aan dat ze uit gaan van goedkope olie. Wat Iran betreft zou de olieprijs nog wel verder omlaag kunnen.

Wegvallen van sancties
De afgelopen jaren heeft Iran de zware last van internationale sancties moeten dragen. Deze sancties kwamen met name door de boycot van olie door Westerse landen. Hierdoor kon Iran moeilijk haar olie verkopen en liep het land geld mis voor haar belangrijkste exportproduct. Nu Amerika openlijk de sancties weer ter discussie stelt en bereid is om de sancties te schrappen, herleeft de export van Iran weer. Zover is het echter nog niet. Men verwacht dat in januari 2016 de eerste stappen zullen worden gezet om Iran deel te laten nemen aan de oliehandel met Westerse landen.

Verdubbeling van olieproductie
Op dit moment is Iran druk bezig om zich voor te bereiden op het wegvallen van de sancties van het Westen. De olie-export zal weer op gang komen maar daar moet een hoop voor geregeld worden. Iran zoekt contact met buitenlandse investeerders en die staan in de rij om met het land zaken te doen.

De doelstelling van Iran is het productieniveau van 2015 verdubbelen. Dit kan echter niet meteen gerealiseerd worden. Pas in 2020 zal het productieniveau daadwerkelijk een verdubbeling van de productie in 2015 kunnen zijn. Dan hoopt het land 5,7 miljoen vaten olie per dag te produceren.

Reactie van Technisch Werken
Terwijl het klimaatakkoord nog geen week oud is roept één van de grootste olieproducerende landen al op om haar olieproductie te verhogen. Als de landen wereldwijd nu meer overschakelen op duurzame energie is het met de olieprijs droevig gesteld. Misschien is dat maar goed ook. Landen kunnen beter zelf hun eigen energie opwekken uit duurzame energiebronnen, oftewel uit wind, zon en waterkracht.

Dit zal ook gevolgen hebben voor de wereldwijde politieke verhoudingen. Landen die veel olie produceren hebben de Westerse landen voor een deel in hun greep. Nu olie straks een minder waardevol product gaat worden zal dat ook gevolgen hebben voor de verstandhouding tussen het Westen en de landen in het Midden Oosten. Dat kan nog heel interessant worden.