Technisch Werken

Nederlandse scheepsbouw merkt terugloop in opdrachten

Van 2005 tot 2008 was er veel vraag naar de bouw van zeeschepen. Hier wist de Nederlandse scheepsbouw goed van te profiteren. Door de huidige economische ontwikkelingen in nationaal en internationaal verband worden investeerders voorzichtiger met het in werking zetten van nieuwe projecten in de Nederlandse maritieme maakindustrie.

De scheepswerven merken aan het einde van 2012 de nadelige gevolgen hiervan. Ook hun onderaannemers krijgen het nu rustig. Vanwege de terugloop van de opdrachten neemt ook de concurrentie toe in de markt van de scheepsbouw. Hierdoor komen de prijzen onder druk te staan. Het is afwachten hoe deze situatie zich verder ontwikkeld. Met opkomende markten zoals China en India neemt de concurrentie ook internationaal toe. Deze grote landen kunnen goedkoper produceren dan Europese landen. Het is echter nog maar de vraag of ze dezelfde kwaliteit leveren als Europese landen. De Europese markt heeft strenge certificeringen.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Geplaatst in Nieuws