Nederland verhandelde record aan aardolieproducten in 2015

In 2015 heeft Nederland een record aan aardolieproducten verhandeld . Hierbij kan men denken aan producten zoals de brandstoffen:

  • benzine
  • diesel
  • stookolie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte woensdag 11 mei 2016 cijfers bekend over de handel in aardolieproducten in Nederland. De afgelopen jaren was de handel in aardolieproducten in Nederland vrijwel constant. In 2015 nam de invoer en uitvoer van olieproducten in Nederland echter toe. Vorig jaar werd in totaal 94 miljard kilo aan geraffineerde aardolieproducten ingevoerd. In 2014 werd 87 miljard kilo ingevoerd. In 2015 werd 110 miljard kilo uitgevoerd inclusief de wederuitvoer van olieproducten. Dat is ongeveer tien procent meer dan in 2014 het geval was.

Stookolie
Er werd in 2015 vooral meer stookolie uit Rusland doorgevoerd. Deze stookolie uit Rusland wordt in de haven van Rotterdam geladen in lege Saoedi-Arabische olietankers. Deze olietankers varen vervolgens naar de haven van Singapore. Vanuit deze haven wordt de stookolie verder getransporteerd. De Saoedi-Arabische olietankers worden na het legen weer vol geladen met Arabische ruwe aardolie.

Toename in handel van aardolieproducten
De wereldhandel na vanaf 2010 toe. De handel van Nederland in aardolieproducten kon meeliften op deze groei. Toen de gevolgen van de  economische crisis in Europa hun destructieve effect kregen liep ook de Nederlandse handel in aardolieproducten terug. Er is nu echter weer sprake van een groei in dit segment. Er zijn een aantal raffinaderijen in Europa gesloten en het aantal raffinaderijen in Azië neemt toe.

Dat is gunstig voor een doorvoerhaven zoals Rotterdam. Naast de in- door- en uitvoer van olieproducten worden ook in toenemende mate aardoliegrondstoffen opgeslagen in Nederland. Dit komt omdat de olieprijs op dit moment laag is. Daardoor is het voor handelaren in de olie-industrie gunstiger om te wachten met de verkoop van olie. Ze wachten met de verkoop tot de prijzen van olie weer toenemen. Dan kunnen ze meer verdienen aan de verkoop van olie.

Reactie van Technisch Werken
Nederland lijkt op dit moment weinig last te hebben van de overproductie op de oliemarkt. In plaats daarvan biedt deze situatie juist weer mogelijkheden voor Nederland. De toename van de olievoorraad wereldwijd zorgt voor meer opslag van olie op de Nederlandse vaste wal. Eerder werd ook bekend gemaakt dat voor de haven van Rotterdam olieschepen voor anker zijn gelegd. Deze schepen liggen voor anker om te wachten tot de olieprijzen zijn gestegen. Dan meren de schepen aan om de olie naar de vaste wal te brengen omdat ze dan meer geld krijgen voor de olie. Het blijft een economisch spel in de oliebranche.