Nederland uit recessie volgens CBS

Donderdag 14 november 2013 publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers over de economische ontwikkelingen in Nederland. Hieruit kan worden geconcludeerd dat Nederland uit de recessie raakt. Nadat de Nederlandse economie over een periode van vier kwartalen een krimp heeft laten zien ontstaat er nu een klein herstel. In het kwartaal drie van 2013 is er een positief groeicijfer  ten opzichte van de periode daarvoor.

Het groeicijfer is echter wel zeer klein. Ten opzichte van het tweede kwartaal is de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid. Wanneer het derde kwartaal van 2013 echter wordt vergeleken met het derde kwartaal van 2012 dan is de Nederlandse economie alsnog gekrompen met 0,6 procent.

Werkloosheid
De werkloosheid neemt toe. Het derde kwartaal laat een stijging zien van de werkloosheid ten opzichte van kwartaal twee. In totaal verdwenen er in het derde kwartaal 46.000 banen in Nederland in 2013. De stijging van de werkloosheid neemt nog niet af. Sinds 2011 is er nog geen einde gekomen aan de oplopende werkloosheid. Wanneer de werkloosheid van het derde kwartaal van 2013 wordt vergeleken met het derde kwartaal in 2012 is de werkloosheid nog harder gestegen. Een vergelijking van deze kwartalen laat een stijging van de werkloosheid zien van 160.000 banen. Dit zorgt voor een daling van twee procent in kwartaal drie van 2013 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. Het banenverlies in deze periode is daarmee het grootste banenverlies dat in Nederland heeft plaatsgevonden ten opzichte van 1995.

Veel banen zijn verloren gegaan in de bouwsector. De bouw lijkt in Nederland moeilijk te herstellen. Buurland Duitsland heeft daarentegen een groei in de bouw. Ook België doet het verhoudingsgewijs goed. De woningmarkt in Nederland komt nog onvoldoende op gang. Veel mensen aarzelen met de aanschaf van een woning en zijn onzeker of ze de hypotheek wel kunnen betalen. Hierbij speelt het behoud van een baan een belangrijke rol.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën geeft als reactie op de cijfers van het CBS dat het herstel van Nederland nog heel pril is. Nederland moet volgens hem opklimmen uit een diep dal. Minister  Dijsselbloem geeft aan dat we nog niet te optimistisch moeten worden over deze cijfers. Er verdwijnen nog banen en daarnaast wordt er door Nederlandse consumenten nog weinig besteed. Ook de overheidsfinanciën zijn nog niet geheel op orde. Dit laatste moet goed op orde worden gebracht om de economie van Nederland echt te laten groeien.

Reactie Technisch Werken
De cijfers van het CBS zijn niet zo positief dat we echt van een herstel kunnen spreken. Een groei van 0,1 procent is niet heel hoog. De economie is sterk afhankelijk van vertrouwen. Dit vertrouwen speelt ook een rol bij de binnenlandse bestedingen. Wanneer mensen daarnaast een vermindering ervaren in de koopkracht is de economie ver weg van een structureel herstel. Berichten over het al dan niet nut hebben van loonmatiging en bezuinigingen zorgen er voor dat Nederland niet unaniem achter het beleid van het Kabinet staat. Het Kabinet lijkt stevige bezuinigingen nog steeds te zien als de beste oplossing om uit de crisis te komen. De bevolking volgt het voorbeeld van de Overheid en bezuinigd ook op de uitgaven. Geen wonder dat de binnenlandse bestedingen niet omhoog gaan. Daar lijden de winkels en bedrijven in de maakindustrie onder.