Technisch Werken

Nationaal Energiebespaarfonds biedt leningen voor aardgasvrij maken van woningen in 2019

Nederlandse woningen zullen de komende tijd zoveel mogelijk van het aardgas af moeten. Uiteindelijk moet heel Nederland aardgas vrij worden. Deze energietransitie gaat geld kosten. Niet iedereen kan gemakkelijk de overstap maken van een aardgas cv-ketel naar een waterstofketel, een hybrideketel of een warmtepomp. Sommige mensen zullen daarvoor geld moeten lenen. Dit geld kan worden gehaald uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit speciale fonds is overigens niet voor iedereen bestemd die een energietransitie wil laten plaatsvinden in de woning. Met name mensen die een nieuwbouwwoning die met een gasaansluiting is ontworpen hebben gekocht kunnen in aanmerking komen voor een lening als de koper alsnog besluit om de woning aardgasvrij te laten opleveren.

Particulieren die in Nederland voor 1 september 2018 onder de hiervoor genoemde situatie een woning hebben gekocht zouden de kosten van de energietransitie kunnen financieren met een zogenoemde Energiebespaarlening. Daarvoor zouden ze bijvoorbeeld een warmtepomp of een waterstofketel kunnen aanschaffen zodat de woning niet meer op het aardgas hoeft te worden aangesloten. Vanuit Nationaal Energiebespaarfonds kan tegen gunstige voorwaarden geld worden geleend voor de energietransitie. Het Nationaal Energiebespaarfonds zorgt er ook voor dat het voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) aantrekkelijker wordt om te verduurzamen. Dat geeft ook minister Kajsa Ollongren van Wonen aan. Zo kunnen VvE’s in de toekomst leningen afsluiten voor verduurzaming met een looptijd van dertig jaar. Momenteel zijn de looptijden voor dergelijke leningen nog tien tot vijftien jaar.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!