Mogelijk negatieve spaarrente medio 2020

De ECB verlaagt depositorente in 2020 mogelijk naar -0,7 procent en dat heeft waarschijnlijk gevolgen voor de spaarrente. Als de depositorente verder verlaagd wordt zullen banken nog meer geld moeten betalen als ze hun geld stallen bij de Europese Centrale Bank. Deze centrale bank van Europa rekent nu al -0,4 procent rente. Verwacht wordt dat deze rente nog 0,3 lager zal worden gezet in de zomer van 2019. Daardoor moeten banken nog meer geld gaan betalen als ze kun geld bij de ECB onderbrengen. Banken krijgen daardoor nog meer kosten. Het gevolg is dat het goedkoper wordt om bij banken te lenen.

De hypotheekrente zal nog verder omlaag gaan. Daar zullen veel consumenten geen problemen mee hebben maar ook de spaarrente zal naar beneden gaan. Dat laatste zullen veel consumenten met minder gejuich gaan begroeten. In 2020 kan de spaarrente in Nederland voor het eerst echt negatief worden. Dat betekent dat mensen geld moeten betalen als ze hun geld op de bank laten staan. De overheid lijkt hier al rekening mee te hebben gehouden door bekend te maken dat spaarders in de toekomst geen belasting hoeven te betalen over spaargeld boven de 4 ton. Spaarders zullen echter in de toekomst waarschijnlijk wel geld aan banken moeten betalen voor het onderbrengen van hun spaargeld.

Afgelopen week heeft de Bank of America Merrill Lynch in een rapport geschreven dat ze geloven dat er “een golf van negatieve spaarrentes” op komst is. “De kosten doorberekenen is risicovol en politiek impopulair. Maar wat moet, dat moet. Het komt eraan. Het is aan de ECB om aan consumenten uit te leggen dat dit precies is wat de bedoeling is van negatieve rentes.” Het is nog onduidelijk welke banken de eerste stappen zullen zetten met negatieve rentes. Het lijkt de wereld op zijn kop. Geld uitlenen er daar geld op toeleggen. Veel mensen kunnen het niet geloven. In Denemarken is een dergelijke ontwikkeling ook merkbaar op de hypotheekmarkt. Daar krijgen mensen maandelijks geld toe als ze een hypotheek afsluiten. Dit lijkt in Nederland echter nog niet op korte termijn te gebeuren. Het Nederlandse systeem dat wordt gehanteerd voor het bepalen van de hypotheekrente is namelijk niet vergelijkbaar met het Deense systeem dat hiervoor wordt gehanteerd.