Minder bedrijfskredieten door Nederlandse banken

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vrijdag 25 oktober 2013 gemeld dat er minder bedrijfskredieten worden verstrekt door banken in Nederland. September 2013 is het aantal kredieten dat aan bedrijven in Nederland is verstrekt met 1,3 procent gedaald ten opzichte van het aantal kredieten dat is verstrekt in september 2012.

In augustus 2013 was het totaal aan kredieten dat door banken in Nederland verstrekt was aan bedrijven 6 miljard euro hoger dan de maand september. Het totaal van de kredieten van Nederlandse bedrijven was bij banken aan het einde van de maand september 345 miljard euro. De daling is al een aantal maanden bezig. Zo was in de daling van het aantal bedrijfskredieten tussen de maand juli en augustus ook vier miljard.

De Nederlandsche Bank (DNB) noemt twee hoofdoorzaken van de daling. De voorwaarden, die aan het verstrekken van krediet verbonden zijn,  zouden volgens de centrale bank zijn verscherpt. Bedrijven komen hierdoor minder snel in aanmerking voor een krediet. Banken hebben de voorwaarden voor kredietverstrekking verscherpt omdat ze daarmee de risico’s die hieraan verbonden zijn willen beperken. Een andere oorzaak voor de daling van het aantal kredietverstrekkingen is volgens de Nederlandsche Bank (DNB) dat bedrijven minder snel een krediet aanvragen. Bedrijven willen minder kredieten aanvragen omdat ze de schuldenlast niet willen verhogen.

Reactie van Technisch Werken
Een daling van het aantal kredieten is aan de ene kant goed nieuws, de schuldenlast wordt hierdoor immers verlaagd. Aan de andere kant kan de conclusie worden getrokken dat er minder investeringen plaatsvinden door het bedrijfsleven in Nederland. Dit is een minder gunstige ontwikkeling. Ook de terughoudende houding van bedrijven om kredieten aan te vragen kan een teken zijn dat bedrijven het vermoeden hebben dat ze de schulden niet (volledig) kunnen afbetalen. Bedrijven en banken zijn in ieder geval voorzichtiger geworden. Deze voorzichtigheid wordt bewust en onbewust door consumenten overgenomen. De koopkracht is al aan het dalen. Het consumenten vertrouwen stabiliseert maar moet wel worden verbetert als men de economie weer wil laten groeien.