Met een convectorput een koudeval bij ramen voorkomen

Een convectorput is verwarmingssysteem die in een uitsparing in de vloer wordt geplaatst en warmte afgeeft doormiddel van convectie. Er zijn verschillende soorten convectoren maar de werkwijze van convectors is bij elke variant gebaseerd op het verwarmen van lucht en dus niet gebaseerd op stralingswarmte zoals bij radiatoren het geval is. De wering van convectoren is ideaal om een koudeval te voorkomen bij ramen, glazen puien, koude muren of bij openslaande deuren.

Koudeval
Men kan een koudeval ervaren bij ramen maar ook bij koude muren die nauwelijks geïsoleerd zijn. Men spreekt van een koude val als er een koude luchtstroom wordt ervaren over de vloer of als men tocht vanuit ramen ervaart. Deze koudeval ontstaat wanneer warme lucht in contact komt met een koude oppervlak. Als dat gebeurd koelt de lucht af en valt deze naar beneden. Warme lucht stijgt namelijk op en koude lucht daalt naar beneden. Daardoor ontstaat een soort koele luchtstroom: de koudeval.

Covectorput tegen koudeval
Een convectorput wordt vrij dicht bij ramen en openslaande deuren geplaatst. Omdat de convector in een put is geplaatst valt deze nauwelijks op en wordt het ruimtelijke effect in de kamer behouden. Een convectorput geeft warme lucht af in de vorm van een luchtsluier. Deze luchtsluier wordt geplaatst voor het koude oppervlak. De warme lucht uit de convectorput stijgt recht naar boven. Als de lucht afkoelt daalt deze meteen weer in de convector om vervolgens weer opgewarmd te worden. Zo blijft er een soort warme luchtsluier in een circulair proces doordraaien. Daardoor komt de warme lucht in een ruimte niet meer in contact met het koude oppervlak waar de convector voor is geplaatst en wordt de warmte beter behouden en wordt bovendien geen koudeval meer ervaren.