Luchtvaart profiteert in 2015 van de lage olieprijs

Een lage olieprijs heeft een groot effect op de economie. Olieproducerende landen merken dat hun olie in de olie-export minder geldt oplevert. Dit heeft gevolgen voor de inkomsten van deze landen met name in het Midden-Oosten. Landen als Algerije willen liever dat er minder olie geproduceerd wordt zodat de olieprijs kunstmatig omhoog gehouden worden. De OPEC, Amerika en Rusland doen echter het tegenovergestelde en gaan juist door met het handhaven van de olieproductie. Hierdoor zal de olieprijs in 2015 vermoedelijk nog verder dalen. Dit is voor bepaalde sectoren een zeer gunstige ontwikkeling.

Luchtvaart en de lage olieprijs
De luchtvaartsector is één van die sectoren die baad heeft bij een stevige daling van de olieprijs. Doordat de brandstof voor vliegtuigen goedkoper wordt blijft er meer winst over voor de luchtvaartbedrijven. Dit werd eveneens benoemd door de kredietbeoordelaar Moody’s in een rapport waarin voorspellingen zijn beschreven over de economische ontwikkelingen in de internationale luchtvaartsector.

In deze sector verwacht Moody’s operationele winstmarges van circa 12 tot 14 procent in de periode tussen 2015 en 2016. Dit is een behoorlijke stijging ten opzichte van de geschatte 8,5 à 9,5 procent vorig jaar.

Herstel van de economie
Wereldwijd lijkt de economie zich langzamerhand te herstellen. Ook hier profiteren luchtvaartmaatschappijen van. Er is in sommige landen sprake van groeiende inkomens. Dit is vooral het geval bij opkomende markten en opkomende economieën. In deze landen neemt de reislust toe en wordt meer gebruik gemaakt van het vliegtuig als vervoersmiddel.

Amerikaanse vliegmaatschappijen
De dalende olieprijs is volgens Moody’s vooral gunstig voor Amerikaanse maatschappijen. De Amerikaanse vliegmaatschappijen zien hun brandstofkosten aanzienlijk dalen. Er wordt door Moody’s zelfs gesproken over een daling van 15 miljard dollar dit komt overeen met  een bedrag van13 miljard euro. Luchtvaartmaatschappijen buiten de Verenigde Staten zullen ook profiteren van de lage brandstofkosten volgens het ratingbureau. Echter deze vliegmaatschappijen zullen het wel minder merken dan de Amerikaanse maatschappijen.

Reactie van Technisch Werken
De daling in de brandstofkosten zijn vooral gunstig voor de vliegmaatschappijen. Vooralsnog lijkt de daling geen gunstige gevolgen te hebben voor de klanten van de vliegmaatschappijen. De tarieven of beter gezegd de vliegtickets blijven even duur. Dit is jammer want goedkopere vliegtickets zouden voor veel mensen met vakantieplannen een gunstige ontwikkeling zijn.