LTO en FNV zijn met elkaar in gesprek over de Wet Werk en Zekerheid

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) heeft een negatief effect op verschillende aspecten van de arbeidsmarkt. De WWZ wordt ook wel flexwet genoemd en is ingevoerd om er voor te zorgen dat flexkrachten op de arbeidsmarkt een betere positie krijgen. Dit doel blijkt in de praktijk ver weg. Voor bijvoorbeeld seizoenswerk is de flexwet ongunstig omdat werkgevers de werknemers in dienst moeten nemen terwijl de werkgevers in de tuinbouw de werknemers per jaar maar een paar maanden kunnen inzetten. Vanwege die redenen is het voor deze sector niet gunstig om flexwerkers uitzicht te geven op zekerheid.

De regels vanuit de Wet Werk en Zekerheid zijn voor sectoren in Nederland waar gewerkt wordt met seizoenswerkers een behoorlijk struikelblok. Daarom gaat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) kijken naar oplossingen voor deze sector. Dat maakte de minister bekend op donderdag 2 juli 2015 tijdens een debat over deze wet. De FNV en de LTO gaan onderling met elkaar in gesprek om te kijken naar oplossingen.

Reactie van Technisch Werken
De Wet Werk en Zekerheid zorgt voor veel opschudding in de arbeidsmarkt. De wet heeft op dit moment nauwelijks een positief effect gehad. Veel flexwerkers zijn voor 1 juli ontslagen door bedrijven om de betaling van een transitievergoeding te voorkomen. Om die reden zijn veel bedrijven ook gaan reorganiseren voor 1 juli 2015. Dit zijn allemaal ongunstige ontwikkelingen. Ook de seizoenswerkers zijn niet gebaad bij deze wet omdat veel bedrijven in de land en tuinbouw aarzelen om deze werknemers in te zetten.