Kritiek op flexwet verkiezingsretoriek in 2016?

De Wet werk en zekerheid ligt al maanden onder voor. Verschillende organisaties op en rondom de arbeidsmarkt hebben hun kritiek op de wet al geuit. Nu mengen ook steeds meer politieke partijen zich in de kritiek op deze wet. Onlangs hebben een aantal politici van de VVD zich negatief uitgelaten over de wet. Ook premier Mark Rutte heeft zich uitgelaten over de Wet werk en zekerheid (Wwz).

Kritiek op de Wwz

Nieuwswebsite NU.nl deed een rondgang langs de sociale partners om hun mening over de ontwikkelingen rondom de Wwz te peilen.  Volgens FNV-bestuurslid Mariëtte Patijn is er sprake van opportunisme en verkiezingsretoriek. De FNV en de CNV benadrukken het belang van afspraken. CNV-voorzitter Maurice Limmen geeft aan dat men niet hals over kop allemaal aanpassingen moet gaan doorvoeren. In het televisieprogramma Nieuwsuur op woensdagavond werd er door een aantal VVD-ers flinke kritiek op de wet van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) geuit.

De Wwz, is in 2013 tot stand gekomen met het sociaal akkoord. De wet moest voor meer eerlijkheid op de arbeidsmarkt zorgen en de tweedeling tussen vaste contracten en flexwerk verkleinen. Daarnaast moest het eenvoudiger worden voor bedrijven om medewerkers te ontslaan. Ontslag moest niet alleen eenvoudiger, het moest ook sneller en goedkoper. De doelstellingen zijn divers en een aantal VVD-ers is van mening dat de meeste doelstellingen niet bereikt worden met de Wwz.

Patijn geeft aan dat de bond samen met werkgevers een gelijk en eerlijk speelveld wil ontwikkelen. Dat is er volgens haar niet zolang flexwerkers veel goedkoper en minder risico’s met zich meebrengen dan werknemers met een vast contract.

Werkgevers

Veel werkgevers in Nederland vinden de Wet werk en zekerheid waardeloos. Er is vanuit de werkgevers in Nederland al vaak kritiek geuit. Ze vinden de wet niet effectief. Vast werk is nog vaster geworden omdat ontslagen nog steeds niet makkelijk worden verleend. Daarnaast is flexwerk nog flexibeler geworden met de nieuwe flexwet. Uitzendkrachten kunnen nu nog langer als flexkracht aan het werk. Bedrijven ontlopen de transitievergoeding door werknemers net geen 2 jaar in tijdelijke dienst te nemen om ze vervolgens minimaal voor twee jaar uit de organisatie te laten vertrekken. Daarna kunnen ze de werknemer weer met een tijdelijk contract aannemen, tenminste als ze niet al een andere kracht hebben aangenomen in de tussenliggende periode.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra liet op een bijeenkomst met ondernemers al een klein beetje van zijn standpunt merke door te zinspelen op een ding dat hij graag zou willen aanpassen. Toen premier Mark Rutte de vraag kreegt wat hij van de Wwz zet vindt gaf hij het politiek netjes verpakte antwoord: “Als ik die vraag eerlijk ga beantwoorden, heb ik een kabinetscrisis”.