Komt er een negatieve rente eind 2019?

De Nederlandse overheid kan aan het einde van 2019 tegen negatieve rente lenen. Dat betekent dat de Nederlandse overheid er zelfs geld op toe krijgt als ze geld gaat lenen. Dit heeft te maken met het monetaire beleid vanuit Europa. De Europese Centrale Bank wil namelijk dat mensen meer geld gaan lenen en meer geld gaan besteden in de economie. Ook overheden moeten hierin het voortouw nemen. De Nederlandse overheid kan na de zomer van 2019 lenen tegen negatieve rente, dat houdt feitelijk in dat de overheid haar overheidsschuld kan laten toenemen zonder dat daar extra rente voor hoeft te worden betaald. Dit is overigens nog nooit eerder gebeurd. De rente is onder de nul procent belang in een uiterste poging om de economische groei te bevorderen.

Het beleid van de ECB is eigenlijk gericht op het controleren en stimuleren van de economie. Als mensen veel te veel geld uitgeven kan dat gevaar opleveren voor de economische stabiliteit. In die situatie gaat de ECB er voor kiezen om de rente omhoog te laten schieten. Lenen wordt dan duurder maar geld sparen wordt dan juist gunstiger. In 2019 is precies het omgekeerde aan de hand. Er wordt te weinig geld uitgegeven voor de economische groei. Daarom wordt het uitgeven van geld bevorderd door een lage rente. De depositorente staat in 2019 zelfs negatief.

De vraag is echter hoe lang dit door kan gaan. Als er straks een nieuwe economische crisis aankomt is er weinig ruimte om de economie te stimuleren. De rente zou dan nog lager moeten gaan waardoor de economische situatie nog ongezonder wordt. De grote commerciële banken zitten met het beleid van de ECB in hun maag. De negatieve rente wordt onder andere verwerkt in een steeds lagere hypotheekrente. Deze rente schiet helemaal onderuit tot zelfs 3,05 procent hypotheekrente via de Rabobank voor een periode van 30 jaar in augustus. Dit rentepercentage kan echter nog veel lager worden.

Ook vragen banken zich af wat ze moeten met de rente op spaarrekeningen van hun klanten. Moet deze rente nog lager worden? De spaarrente is bij de meest banken rond de 0,02 procent wat eveneens historisch laag is. Geld sparen levert niets meer op. De kans bestaat dat mensen moeten betalen om hun spaargeld bij een bank uit te stallen. Dat zorgt er voor dat veel spaarders mogelijk hun spaargeld van de bank afhalen waardoor belastingontduiking en risico’s op inbraken groter worden ook hebben banken dan in korte tijd veel minder geld in kas wat ook risico’s kan opleveren.