Kan Nederland verwarmd worden met waterstof en waterstofketels na 2019?

Waterstofketels zijn centrale verwarmingsketels die in plaats van aardgas een andere brandstof verstoken namelijk waterstof. Omdat waterstof geproduceerd kan worden en daardoor theoretisch niet op kan raken is waterstof een duurzamere oplossing dan het huidige aardgas dat wordt gebruikt in de conventionele cv-installatie. De vraag is echter of waterstof een ideale oplossing is voor het verwarmen van woningen en gebouwen.

Voordelen en nadelen waterstof
Het gebruik van waterstof heeft voordelen en nadelen. Een voordeel van waterstof is dat het eigenlijk niet op kan raken en dat men dit gas kan produceren. Verder kan men waterstof opslaan. Nadelen zijn er echter ook. Als men bijvoorbeeld het waterstof op een duurzame manier wil produceren zal men in Nederland aanzienlijk meer windmolens moeten plaatsen. Het opwekken van waterstof vereist namelijk veel elektrische energie. Als men die elektrische energie uit kolencentrales haalt is men nog steeds niet duurzaam bezig.

Waterstofenergietransitie
De energietransitie van aardgas naar waterstof lijkt bijna een onmogelijke opgave. Toch heeft men in Nederland eerder een transitie meegemaakt op dit gebied namelijk in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. In die periode is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Sommige installatiebedrijven zijn van mening dat een dergelijke stapsgewijze invoering van waterstofketels ook mogelijk zou kunnen zijn. Het distributienet dat momenteel gebruikt wordt voor aardgas zou met wat technische aanpassingen geschikt kunnen worden gemaakt voor het transporteren van waterstof.

Waterstoffabriek in Nederland
Tot slot heeft men naast het aanleggen van grote windmolenparken ook fabrieken nodig waarin men waterstof kan produceren. Momenteel zijn er al plannen om een dergelijke waterstoffabriek te gaan bouwen in het noorden van de provincie Groningen. Het is nog even afwachten of Europa hiermee gaat instemmen en subsidie gaat verstrekken. Als dit gebeurd heeft Nederland haar eerste waterstoffabriek en is Nederland op dit gebied ook de trendsetter in Europa. Want de plannen voor de waterstoffabriek in Groningen zijn ambitieus. Het moet de grootste waterstoffabriek worden in Europa.