Kabinet overweegt garantie aan kerncentrale Borssele vanaf 2016

De kerncentrale in Borssele is in handen van energiebedrijf Delta. Dit bedrijf heeft het echter moeilijk. Door de zeer lage prijzen van elektrische stroom komt Delta in financiële problemen. Daarom heeft het bedrijf bij de overheid om steun gevraagd.  Het kabinet verwacht aan de kercentrale een bepaalde garantie te kunnen geven. Deze garantie zou voldoende zijn om de problemen met de kerncentrale in Borssele tijdelijk op te lossen. Jeroen Dijsselbloem de Nederlandse minister van Financiën maakte dit woensdag in de Tweede Kamer bekend.

Men weet echter nog niet helemaal goed hoeveel geld voor dit garantieplan uitgetrokken moet worden. Over vier tot zes weken moet dat duidelijk zijn. Energiebedrijf Delta heeft financiële problemen door lage stroomprijzen, het opwekken van elektriciteit kost meer dan de opbrengst voor elektriciteit. Energiebedrijf Delta is in handen van verschillende onderdelen van de overheid. Zo hebben de provincie Zeeland en negentien gemeenten in Zeeland en de provincie Noord-Brabant een aandeel in Delta.

Het garantieplan voor de kerncentrale heeft ook een onderdeel opgenomen waarin staat dat er een nieuw Zeeuws nutsbedrijf zal worden. Verder zal er extra kapitaal naar Delta gaan. Volgens minister Dijsselbloem heeft deze oplossing een goede kans van slagen. De minister maakte het plan in de Tweede Kamer bekend omdat deze Kamer graag een oplossing wilde weten voor de problemen met de kerncentrale van Delta. Albert de Vries van de PvdA en Wouter Koolmees van D66 reageerden positief over de oplossing die is gekozen voor de Delta kerncentral in Borssele. Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken gaf aan dat de gesprekken met provincie Zeeland constructief verlopen.

Een sluiting van de kerncentrale is momenteel nog niet aan de orde omdat dit op korte termijn te veel geld kost. Een sluiting van de kercentrale zou in 2023 tussen de 400 en 700 miljoen euro gaan kosten volgens de minister. Als de kerncentrale in 2017 gesloten zou worden kost dit zelfs tussen de 1 en 1,3 miljard euro. Vooral het ontmantelen van de kerncentrale en het verwijderen en opslaan van het kernafval moet veilig en nauwkeurig gebeuren.  Dit kost veel geld. Volgens minister Dijsselbloem komt door deze mogelijke oplossing ook geld voor de ontmanteling van de kerncentrale in 2033 beschikbaar.