Jongeren kiezen nauwelijks voor hogere technische opleidingen in 2016

Hogere technische opleidingen zijn in 2016 minder populair bij jongeren dan tien jaar geleden. In 2005 hadden verhoudingsgewijs meer jongeren in Nederland een afgeronde technische opleiding. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de opleidingsachtergronden onderzocht van jongeren van 25 jaar tot 35 jaar in Nederland. In 2005 had 12 procent van deze leeftijdsgroep een afgeronde technische opleiding in het hoger onderwijs. In 2015 was dat percentage rond de 9 procent. Verder valt het op dat vooral mannen een hogere technische opleiding kiezen in Nederland. Het aantal mannen dat een hogere technische opleiding kiest is ongeveer vier keer zo hoog dan het aantal vrouwen dat voor een technische opleiding kiest op HBO of WO niveau.

Verder blijkt uit de gegevens van het CBS dat een aantal jongeren die een opleiding in de techniek hebben afgerond toch voor een ander soort beroep kiest. De vakgebieden waarin ze werkzaam zijn verschillen. Van de vrouwen die een hogere technische opleiding hebben behaald gaat ongeveer dertig procent aan de slag in een technische functie. Van de mannen met een afgeronde hogere technische opleiding gaat ongeveer de helft aan de slag in de technische branche. Vorig jaar had 47 procent van de ondervraagde mannen, in de leeftijd van 25 tot 35 jaar, met een afgeronde hogere technische opleiding een baan in de techniek. Een groot deel van deze groep had een functie in de bouwkunde. Ongeveer 29 procent van de vrouwen met een hogere technische opleiding hadden een beroep als ingenieur of architect.

Reactie van Technisch Werken
De roep om hoogopgeleide techneuten is groot in Nederland. Desondanks kiezen veel hoogopgeleide technici voor een andere loopbaan. dit heeft misschien te maken met de diversiteit aan hogere technische opleidingen. Er zijn zoveel verschillende richtingen zoals bouwkunde, werktuigbouw, elektrotechniek, elektronica, mechatronica enzovoort. Deze verschillende technische richtingen zorgen voor specifiek afgestudeerde studenten. Dat is natuurlijk mooi maar daardoor zijn de studenten niet inzetbaar op elke hogere technische functie op de arbeidsmarkt.

In veel hogere technische vacatures vraagt men namelijk ook om een specifieke opleidingsachtergrond op een hoger niveau. Dat zorgt er voor dat het maken van een goede match tussen hogere technische vacatures en hoger opgeleid technisch personeel niet eenvoudig is. Geen wonder dat er veel technische arbeidsbemiddelingsbureaus zijn ontstaan in Nederland. Deze bureaus worden ook wel recruiters of headhunters genoemd en zijn gespecialiseerd in het maken van een match in de vraag en het aanbod van hoger opgeleid technisch personeel. Ondanks het specialisme van deze bureaus schakelen veel bedrijven met hogere technische vacatures vaak meerdere gespecialiseerde technische recruiters in om voldoende kandidaten te zoeken voor complexe hogere technische vacatures.