Is er een akkoord tussen Oekraïne en Rusland?

In de nacht van woensdag 11 februari op donderdag 12 februari vond er een topoverleg plaats in Minsk. Hieraan namen de vier politieke leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne deel. De insteek van dit overleg was het bieden van een structurele oplossing voor het gewapende conflict in Oekraïne. In Oekraïne vinden al geruime tijd gevechten plaats tussen het Oekraïense leger aan de ene kant en de gewapende separatisten aan de andere kant.

Separatisten tegen leger van Oekraïne
De separatisten willen zich afscheiden van Oekraïne en streven naar meer autonomie en samenwerking met Rusland. Oekraïne wil haar land in tact houden en is niet bereid om land op te geven. De Krimgedeelte van de Oekraïne werd na de Krimcrisis in 2014 de Republiek van de Krim genoemd. Dit was zeer tegen de zin van Oekraine, Europa en Amerika. Rusland vond de uitkomst van de Krimcrisis zeer gunstig en zag de uitkomst als een overwinning voor de Russische politiek.

Na de Krimcrisis werd het onrustiger in het oosten van Oekraïne. Verschillende gewapende groeperingen wilden het voorbeeld van de Krim volgen en streven naar meer autonomie of zelfs complete afscheiding van Oekraïne.  Europa, vertegenwoordigd door Duitsland en Frankrijk, wil dat er een einde komt aan de strijd die nu al meer dan vijfduizend mensen het leven heeft gekost.

Vredesoverleg in Minsk
Op donderdag 12 februari 2015 wordt voorzichtig gesproken over een akkoord tussen Oekraïne en Rusland. Over de inhoud van het akkoord is weinig duidelijk. De Oekraïense president Petro Porosjenko noemde de houding van Rusland “onacceptabel” volgens de Britse nieuwszender BBC. In een pauze in het overleg had hij tegen journalisten gezegd dat de Russische eisen te ver gaan.

Ondertekening akkoord?
Donderdagochtend zal naar verwachting een akkoord worden ondertekend door Angela Merkel, president François Hollande, president Vladimir Poetin en president Petro Porosjenko. Hierin zou onder andere staan dat er een wapenstilstand binnen twee dagen van kracht moet gaan in het oosten van Oekraïne. Daarnaast zouden de strijdende partijen de zware wapens moeten terugtrekken en moet er een gedemilitariseerde zone worden ingesteld.

Reactie van Technisch Werken
Hoewel deze website niet gericht is op oorlog en politiek is het nieuws over een mogelijk akkoord tussen Rusland en Oekraïne van groot belang om te vermelden. Veel Nederlandse bedrijven en andere Europese ondernemingen ondervinden hinder van het conflict tussen Rusland en Oekraïne.  Dit conflict heeft namelijk geleid tot wederzijdse boycots zodat het vrije verkeer van goederen en diensten tussen Rusland en het Westen bemoeilijkt werd. Hierdoor kromp het afzetgebied van sommige Nederlandse bedrijven aanzienlijk.

Nu er straks misschien een akkoord ontstaat is de kans groot dat de wederzijdse sancties voor een deel worden opgeheven zodat er meer handel mogelijk is tussen Rusland en het Westen. Vooralsnog lijkt Rusland aanzienlijk meer last te hebben van de sancties dan het Westen. De Russische munt klapt in elkaar en de Russische oliemarkt ziet er ook niet goed uit. Voor Rusland zou een einde aan de economische sancties zeker goed uitkomen alleen lijkt de politieke macht van dat land van groter belang op het wereldtoneel.