Is augustus 2015 het moment om een huis te kopen?

De woningmarkt en de bouwsector zijn nauw aan elkaar verbonden. Als het met de woningverkoop goed gaat merkt men dit vroeg of laat ook in de bouwsector. De laatste maanden gaat het daarom met beide sectoren in Nederland steeds beter. Met name in de grote steden worden veel woningen verkocht en daalt het aantal dagen dat een woning te koop staat aanzienlijk. De prijzen van veel woningen stijgen maar men is nog niet op het prijsniveau van voor de economische crisis beland. Ondanks dat schreeuwen veel woningverkopers/ makelaars van de daken dat het goed gaat met hun sector.

Waarom gaat het goed met de woningverkoop in Nederland?
Door dit kopje zou je gaan vermoeden dat het inderdaad heel goed gaat met de woningverkoop in Nederland. Dit is echter maar ten dele waar. Het gaat namelijk op bepaalde plaatsen in Nederland goed met de woningverkoop en dan met name bij de grote steden. Amsterdam, Groningen en Utrecht scoren het beste. In deze steden staan de woningen gemiddeld 37, 48 en 71 dagen te koop. Veel mensen zien augustus 2015 als een interessante maand om een woning te kopen vanwege de lage hypotheekrente en de verwachting dat de regels voor de financiering van een woning in de toekomst strenger zullen worden. Daarom is er in sommige steden een enorme stijging in het aantal woningverkopen. Mensen beslissen soms binnen een dag of twee of ze een huis willen kopen of niet. Soms wordt er al tijdens de bezichtiging een beslissing genomen. Door deze ontwikkeling neemt ook de prijs van woningen toe en gaat men zelfs de vraagprijs overbieden.

Gevaar van de woningmarkt in 2015
De drang om een woning te kopen is soms onverantwoord. Een ‘goudkoorts’ in de woningmarkt zorgt er voor dat mensen overhaaste beslissingen nemen waardoor ze later teleurgesteld worden of in de (financiële) problemen raken. De reden waarom de regels met betrekking tot hypotheken steeds strenger worden heeft te maken met het feit dat de overheid juist wil voorkomen dat mensen in de financiële problemen raken. Daarom moet men ook eigen spaargeld inleggen. In veel landen is dat een normale gewoonte maar in Nederland lijkt dat een heel bijzonder verzoek. Verder moet men goed op onderzoek uitgaan of de woning wel echt geschikt is voor de woonwensen die de potentiële koper heeft. Hierbij spelen woon-werkverkeer, gezinssamenstelling en ambities een belangrijke rol. Een woning is de duurste uitgave die de meeste mensen in hun leven doen. De uitgave is zo duur dat men een extra partij nodige heeft in de vorm van een hypotheekverstrekker. Daar komt ook een stuk verantwoordelijkheid bij kijken.

Reactie van Technisch Werken
In elk marktsegment spelen belangen een rol. Makelaars hebben belang bij een tevreden koper en een tevreden verkoper. Daarnaast hopen ze op een hoge verkoopprijs omdat hun premie daaraan verbonden is. Woningkopers willen echter een scherpe prijs betalen en zijn bereid om meer te betalen als men verwacht dat men in de toekomst moeilijker aan geld kan komen. Hierdoor lijkt het verstandig om zo snel mogelijk een woning te kopen maar dat is niet (altijd) zo. Men heeft het over verwachtingen en daarbij gaat men dikwijls uit van het positieve. Er bestaat echter ook een kans dat de verwachtingen juist anders uitkomen. Het is goed mogelijk dat de economische crisis later terugkomt omdat men de effecten van de eerste economische crisis niet goed heeft opgelost. De economie hersteld nu maar als Europa onrustiger wordt en de banken nog minder geld uitlenen zullen ook de woningprijzen gaan dalen. Mensen die nu haastig een woning kopen komen dan alsnog bedrogen uit. En uiteraard hebben ze dat meestal aan hun eigen begerigheid en hebzucht te danken. Daarom is het verstandig om gericht op zoek te gaan naar een huis wanneer men vooraf duidelijk de financieringsmogelijkheden in kaart heeft gebracht.