Installatiebedrijven ervaren veel drukte eind 2017

Installatiebedrijven hebben het aan het einde van 2017 zeer druk gekregen. Er komen bij de installateurs veel meldingen binnen over lekkende daken vanwege wegsmeltende sneeuw. De aanvragen komen bovenop de drukte die de installatiebranche al ervaart vanwege de bouwsector waar steeds meer nieuwbouwwoningen worden gebouwd. Brancheorganisatie Uneto-VNI houdt de ontwikkelingen bij in de installatiebranche. Volgens Dick Reijman van Uneto-VNI kunnen installatiebedrijven pas daken gaan repareren wanneer het dak weer droog is.

CV-installaties
Naast de meldingen van lekke daken zijn er ook andere meldingen die worden veroorzaakt door de weersomstandigheden. Zo worden de centrale verwarmingsinstallaties aan het einde van het jaar flink hoger gezet. Er kunnen daardoor ook storingen aan de cv-ketels ontstaan. Dit is extra vervelend voor de woningeigenaren want juist wanneer het koud is heeft men veel behoefte aan een goed werkende cv-installatie.

Wachtlijsten bij installateurs
De installatiebedrijven plaatsen klanten op wachtlijsten. Ze kunnen echter niks beloven. De dakgoten van daken moeten snel schoongemaakt worden als de sneeuw weg is. Dan kan het smeltwater goed verdwijnen door de regenpijp. Als je dit goed in de gaten houdt dan is de kans groot dat men de rest van de winter geen problemen heeft met verstoppingen door smeltwater dat niet weg kan komen.

Krappe arbeidsmarkt in installatietechniek
Het is verder duidelijk dat installateurs moeite hebben om de wachtlijsten zo snel mogelijk af te handelen. Er is namelijk een tekort aan gekwalificeerd personeel. Brancheorganisatie Uneto-VNI heeft dit meerdere keren benoemd afgelopen jaar. De wachtlijsten zorgen er voor dat niet iedereen met een lekkend dak of kapotte cv-ketel direct geholpen kan worden. De installatiebranche heeft volgens Brancheorganisatie Uneto-VNI te maken met krapte aan ervaren installatiemonteurs op de arbeidsmarkt.

Vacatures voor installatiemonteurs
Werkgevers in de installatietechniek verwachten binnen drie jaar een tekort van 20.000 technische vakmensen. De nieuwbouw van woningen en de renovatie van woningen zorgt er voor dat de installatiebranche het zeer druk heeft. Installateurs kunnen volop projecten binnenhalen maar er is te weinig geschikt personeel te vinden op de arbeidsmarkt. Vacatures voor installatiemonteurs blijven daardoor lang open staan.

Energietransitie
Ook de energietransitie zorgt voor meer werk voor installatiemonteurs. Denk hierbij aan het plaatsen van warmtepompen en zonnepanelen waardoor woningen in staat zijn om voor een deel hun eigen energie op te wekken. Dit zijn ontwikkelingen die in volle gang zijn en er voor zorgen dat de installatiebranche het nog drukker krijgt. Omdat de energietransitie veel aandacht krijgt van de overheid zal in deze sector de komende tijd de werkdruk eerder toenemen dan afnemen.

Technisch uitzendbureau
Uitzendbureaus in de techniek merken de drukte bij installatiebedrijven ook. Ze krijgen veel vacatures binnen voor installatiemonteurs en elektromonteurs. Deze vacatures kunnen echter moeilijk ingevuld worden omdat er nauwelijks uitzendpersoneel beschikbaar is dat gekwalificeerd is voor de installatiebranche. Daardoor worden technische uitzendbureaus en VCU gecertificeerde uitzendbureaus creatiever. Ze bieden ontwikkeltrajecten en opleidingstrajecten aan voor uitzendkrachten die zichzelf zo kunnen ontwikkelen tot vakbekwaam installateur. Dit zorgt er voor dat de tekorten aan technisch personeel worden teruggedrongen. Toch is de aanpak van technische uitzendbureaus slechts een spreekwoordelijke ‘druppel op de gloeiende plaat’. Het tekort aan personeel in de installatiebranche blijft bestaan ondanks de inspanningen van een technisch uitzendbureau.